La UAB inaugura un centre de supercomputació de dades informàtiques
25 d'octubre de 2004 a les 0:00El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, i el rector de la UAB. Lluis Ferrer han inaugurat aquest matí el Port d'Informació Científica (PIC), un centre científic i tecnològic situat al campus de Cerdanyola que permetrà l'aplicació de la tecnologia GRID per a compartir grans volums de dades en una infraestructura de computació distribuïda a escala mundial. Això permet una capacitat d’emmagatzematge de quantitats immenses d’informació. Aquesta tecnologia s'aplicarà en la millora de diagnòstic mèdic per imatges, en física de partícules, en biologia molecular, en les ciències de la Terra i en astrofísica, entre d'altres.
Més d'un milió d'euros han estat invertits fins ara en infrasestructura elèctrica, en un magatzem robotitzat de cintes i servidors de gestió i transformació de dades i en la creació d'una plantilla de 15 tècnics, enginyers i investigadors.
Un exemple de l'aplicació d'aquesta tecnologia és el projecte pilot entre el PIC i l'Hospital del Parc Taulí de Sabadell per facilitar la recerca i la millora de tècniques de diagnòstic de certes malalties, com el càncer de mama. La transferència d' imatges mèdiques digitals des del Centre Diagnòstic de l'Hospital del Parc Taulí al robot de cintes del PIC ha assolit ja un volum de 300GB de dades amb mamografies, tomografies i resonàncies magnètiques en format anònim.
El PIC, dirigit pel professor Manuel Delfino, va ser designat pel Ministeri d'Educació i Ciència com el centre líder a tot l'Estat (Centre Regional TIER-1) per a la computació i emmagatzemament de les dades que es generen a l'accelerador de partícules LHC del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN), que es construeix a Suïssa.