La UAB investigarà el diagnòstic precoç del Parkinson
11 de juliol de 2014 a les 14:07La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) investigarà el diagnòstic precoç del Parkinson. Investigadors de la universitat i de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina formen part del projecte europeu Neuromed, per desenvolupar mol·lècules i detectar biomarcadors d’aquesta patologia abans que el signes de neurodegeneració siguin evidents.
L’investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina Vicent Villar Palasí (IBB) de la Universitat i professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, Salvador Ventura, explica que s’han unit sis grups de França, Espanya i Portugal experts en malalties causades per defectes de les proteïnes per desenvolupar la investigació.
El projecte europeu Neuromed està liderat per la Universitat de Saragossa i té com a objectiu dissenyar mol·lècules, fàrmacs i noves eines de diagnòstic precoç per a tres malalties neurodegeneratives en què estan implicades proteïnes defectuoses: la malaltia de Parkinson i dues patologies rares, la fenilcetonuria, que pot provocar problemes neutològics molts severs i la amiloïdosi associada a la proteïna TTR i que pot provocar problemes neurològics i cardíacs.
La coordinació de la recerca sobre el Parkinson es fa des de la UAB, dirigida per Salvador Ventura. Amb ell hi participen també altres investigadors del Grup de Recerca de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals de l’IBB.
L’objectiu del professor Ventura i els seus col·laboradors es centra en desenvolupar un kit de diagnòstic que permeti detectar de manera primerenca i amb alta sensibilitat la presència de biomarcadors de Parkinson en sang i líquid cefaloraquidi, per tal que es pugui començar el tractament de la malaltia abans que els signes de neurodegeneració siguin evidents. Amb això, els metges podran decidir si donen de forma avançada el tractament ja que s’ha demostrat que si es fa així, la malaltia s’endarrereix.
Neuromed incideix en un element comú de les tres malalties que investigarà: els defectes conformacionals. Les recerques cerquen noves mol·lècules que permetin recuperar fins i tot l’activitat de proteïnes defectuoses. La combinació de tècniques computacionals i biofísiques per identificar i perfeccionar compostos que s’assajaran en models cel·lulars i animals permetrà desenvolupar fàrmacs per actuar sobre les tres patologies, a més de contribuir al diagnòstic precoç del Parkinson.
Salvador Ventura indica que la idea es generar un marcador, un compost, que en principi hauria de ser “prou petit” perquè pugui detectar si en aquesta sang o líquid cefaloraquidi hi ha nivells d’agregats de proteïnes.
Aquesta investigació és un projecte pilot que té una durada de 14 mesos amb la idea d’aplicar, en el cas que tingui indicis d’èxit, a un projecte més llarg que durarà 4 anys. Salvador Ventura explica que és el que s’anomena “una prova de concepte”. Un cop estigui enllestit el projecte, cap a l’estiu de 2015 començaran a fer assajos clínics per veure l’eficàcia del kit.
En el consorci Neuromed participen sis socis d’Espanya, Portugal i França, tots ells grups de recerca pioners en aquest enfocament per diagnosticar i tractar aquestes malalties, com el del professor Ventura. El projecte té una durada de 14 mesos i un cost total superior al milió d’euros.