Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB lidera un projecte per crear un laboratori d'innovació oberta distribuït...
La UAB lidera un projecte per crear un laboratori d'innovació oberta distribuït a Europa UAB Open Labs (Foto UAB)

La UAB lidera un projecte per crear un laboratori d'innovació oberta distribuït a Europa

19 de gener de 2024 a les 8:11

El projecte ULALABS pretén definir un marc teòric i pràctic per a la implementació i el funcionament d'un laboratori viu distribuït entre la UAB, la Universitat de Linköping (Suècia), la d'Stavanger (Noruega) i la de Twente (Països Baixos) per abordar de manera col·laborativa reptes urbans per lluitar contra el canvi climàtic.

Durant tres anys, quatre universitats europees crearan una xarxa de laboratoris d’innovació oberta per afrontar de manera col·laborativa reptes socials concrets. L’objectiu és crear una infraestructura d'R+D+I compartida i interconnectada per promoure polítiques d'innovació transformadores mitjançant l'articulació de comunitats d'aprenentatge obertes i col·laboratives i agendes compartides.

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte "Urban Transformation Collaboratory (ULALABS)", liderat per la CORE de Ciutats intel·ligents i sostenibles de la UAB i comptarà amb una prova pilot en què els laboratoris d'innovació oberta d’aquestes institucions treballaran plegats per idear i posar a prova solucions a reptes socials, urbans i ambientals concrets, que s’hauran identificat prèviament. D’aquesta manera podran provar la creació i el funcionament de comunitats d’aprenentatge transversals i distribuïdes, que involucrin alumnat, personal investigador, professionals, empreses, administracions públiques i ciutadania de les diferents regions que hi participen.

Xarxa de Labs del Vallès i Hub B30

La UAB participarà a la prova pilot a través dels UAB Open Labs i també hi estaran implicats personal investigador en temes d'economia circular i sostenibilitat i altres agents del territori, com la Xarxa de Labs del Vallès, coordinada pel Hub B30, plataforma creada per fomentar la innovació de le spetites i mitjanes empreses del territori.

La prova pilot permetrà fer proves amb diferents mòduls d’aprenentatge i metodologies ja desenvolupades en el context de l’ECIU University. Konstantinos Kourkoutas, coordinador de la CORE de Ciutats intel·ligents i sostenibles de la UAB, explica que l’ULALABS busca ampliar les col·laboracions existents “mitjançant la investigació de com vincular els laboratoris vius establerts i els projectes de ciència ciutadana de les universitats implicades i els seus ecosistemes locals i regionals”.

El projecte vol crear un catàleg de bones pràctiques innovadores sobre laboratoris d'innovació urbana i models distribuïts i sobre l'oferta d'eines d'aprenentatge habilitades per afrontar el canvi climàtic en entorns urbans. També generarà una sèrie de guies metodològiques per implementar comunitats d'aprenentatge distribuïdes i infraestructures de laboratori.

A més, es crearà una comunitat d'aprenentatge articulada i distribuïda al voltant de laboratoris d'innovació oberta que pugui continuar el seu funcionament més enllà del projecte.