Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

La UAB mostra el llançament del satèl·lit Landsat-8

La UAB mostra el llançament del satèl·lit Landsat-8

1 de març de 2013 a les 16:03

En un acte obert i gratuït, prèvia inscripció, es combinaran les presentacions d’experts sobre satèl·lits Landsat i les seves aplicacions en observació de la Terra amb imatges en directe de la Nasa TV.

Avui, 11 de febrer, a les 7 de la tarda, hora catalana, està previst el llançament del nou satèl·lit d’observació de la Terra Landsat-8, una iniciativa de la NASA i l’Agència Mediambiental dels Estats Units, que permetrà continuar i millorar la captació d’imatges que s’han recollit a través del programa de referència Landsat des del 1972.

Paral·lelament, avui, i des d’un quart de sis de la tarda, a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma, experts del grup de Recerca en Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica i d’altres institucions convidades, entre els quals es troba l’Investigador i Catedràtic de Geografia de la UAB, Xavier Pons, oferiran una panoràmica en que s’explicaran els fonaments de l’observació de la Terra des dels satèl·lits artificials.

Segons explica Pons, durant l’acte es combinaran les presentacions d’experts sobre satèl·lits Landsat i les seves aplicacions en observacions de la Terra amb imatges en directe de la NASA-TV.

Hi haurà dues pantalles. Una amb imatges de NASA-TV les quals seran comentades, i l’altra amb imatges també comentades pels experts sobre les aplicacions del satèl·lit.

Xavier Pons, també explica que aquesta és una experiència pionera al nostre país, ja que anteriorment no hi havien els avenços tècnics d’avui en dia que permeten una connexió en directe amb el satèl·lit.

Pel que fa a les aplicacions de les dades Landsat són ben variades, des d’aspectes ambientals generals, a seguiment de l’agricultura i els boscos. També el control del cicle i consum d’aigua, gestió energètica, planificació urbanística o recuperació en situacions de desastre natural.

La seva importància no només és ben palesa en l’àmbit de la recerca i la gestió del territori, sinó també té un enorme interès des del punt de vista educatiu, ajudant a entendre els grans temes relacionats amb les transformacions del paisatge al planeta.

Les explicacions divulgatives seran impartides per membres del GRUMETS de la UAB-CREAF, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.