Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB multiplica la seva capacitat de recerca amb el primer sincrotró espanyol
La UAB multiplica la seva capacitat de recerca amb el primer sincrotró espanyol

La UAB multiplica la seva capacitat de recerca amb el primer sincrotró espanyol

11 de març de 2002 a les 0:00

El Govern Central ha aprovat la construcció del sincrotró i la seva instal.lació al Vallès Occidental. Tot indica que el gran accelerador de partícules que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) reclama des de fa una dècada s'instal.larà a Cerdanyola, però es desconeix si a l'actual campus de la UAB o a terrenys de l'ampliació del Parc Tecnològic del Vallès (PTV). El sincrotró és la inversió en investigació més important que es farà a la dècada amb un pressupost superior als 120 milions d'euros, uns 20.000 milions de pessetes, que sufragaran al 50 percent el Govern de l'Estat i de la Generalitat.
Aquest accelerador de partícules tindrà aplicacions no només per investigadors de ciència bàsica, sinó també en la indústria per dissenyar nous medicaments, millorar productes alimentaris, suprimir efectes secundaris i reforçar l'eficàcia de cremes i altres substàncies de la cosmètica, aconsegur noves fibres sintètiques pel sector tèxtil o l'optimització de processos en les empreses de tractament de residus entre d'altres.
El sincrotró és una màquina que subministra llum amb tanta potència que és capaç de penetrar en la matèria i observar la seva estructura atòmica.
Actualment, el sincrotó més pròxim a Espanya és el de Grenoble, a França, i per tant es considera que investigadors de diversos països utilitzaran l'accelerador de partícules de la UAB per realitzar la seva recerca.
La construcció del sincrotró començarà l'any vinent i s'allargarà fins el 2007.