Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB nomena Honoris Causa Margarita Salas, deixebla de Severo Ochoa
La UAB nomena Honoris Causa Margarita Salas, deixebla de Severo Ochoa

La UAB nomena Honoris Causa Margarita Salas, deixebla de Severo Ochoa

16 d'abril de 2018 a les 12:52

La Universitat Autònoma de Barcelona investirà Margarita Salas, destacada bioquímica i deixebla de Severo Ochoa, doctora ‘honoris causa’ el proper dia 18 d’abril. Serà a a proposta de les Facultats de Ciències i de Biociències. Salas pronunciarà la conferència “El bacteriófago ɸ29. De la biología molecular a la biotecnología”.

Margarita Salas ha estat deixebla de Severo Ochoa, qui va despertar el seu interès per la bioquímica. Després de doctorar-se en ciències a la Universidad Complutense de Madrid, va realitzar la seva tesi sobre l'estudi de l'enzim glucosa-fosfat isomerasa del llevat que intervé en el metabolisme de sucres i, seguidament, va realitzar una estada postdoctoral al laboratori d'Ochoa, als Estats Units.

En tornar a Espanya, va iniciar un projecte al Centre de Recerques Biològiques del CSIC sobre els bacteriòfags com a model d'estudi de la biologia molecular de la morfogènesi, la replicació i la transcripció, tema que ha marcat tota la seva trajectòria científica. Concretament, ha dedicat 50 anys a comprendre la biologia molecular de ɸ29. Entre altres fites en aquest camp, destaca el descobriment i caracterització de la polimerasa del ɸ29, ja que les tecnologies d'ampliació basades en aquesta polimerasa són potents eines per als estudis genòmics.

La seva relació amb la UAB, concretament amb la Unitat de Microbiologia, s'ha intensificat els darrers anys arrel de la fundació de FAGOMA, xarxa que agrupa els investigadors espanyols que treballen en bacteriòfags.

Salas és autora de més de 400 publicacions, de las quals, 196 publicacions a revistes del primer quartil de Journal Citation Reports amb un nombre de cites d'11.354 i un índex h de 55. És, a més, la inventora de la patent més rentable que hi ha hagut a Espanya. Ha dirigit 33 tesis doctorals. És membre de la Reial Acadèmia Espanyola, de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, de l'American Academy of Arts and Sciences i de la National Academy of Sciences of USA. Entre moltes altres distincions, ha rebut el Premi Nacional de Recerca Santiago Ramón y Cajal i la Gran Creu de l'Ordre d'Alfons X el Savi.