La UAB obre un curs dedicat als drets de les persones migrades amb l'exemple d'OpenArms
10 de setembre de 2018 a les 10:21Òscar Camps, fundador i director de Proactiva Open Arms, pronunciava la lliçó inaugural del curs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). afirmant que que acollir persones migrades "és una decisió pragmàtica i moral" i que societats envellides com la nostra hauran de plantejar-se "no com evitar que vinguin sinó saber com atreure'ls".
El director de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, reivindica que la migració "forma part de nosaltres" i no es pot "obrir i tancar com una aixeta" i va recordar que, davant del "procés mundial" de l'envelliment de la població, societats com la nostra hauran de plantejar-se "no com evitar que vinguin sinó saber com atreure'ls". Camps critica durament la "postveritat" que desinforma sobre les característiques del fenomen migratori i, concretament, amb la "criminalització" de les persones migrades.
La UAB dedicarà a aquest tema tot un seguit d'activitats al llarg d'aquest curs, començant per un acte inaugural que es tancava amb l'espectacle Halab, de la companyia de dansa Sol Picó. Halab, el nom que rebia antigament la ciutat d'Alep a Síria, pretén sensibilitzar i donar visibilitat al drama humanitari dels refugiats que cada dia arrisquen les seves vides a la mar Mediterrània per fugir del terror dels seus països d'origen. Amb música en directe de Pere Jou, Halab és una peça austera, però molt impactant, compromesa, emocionant i alhora colpidora, que a través del llenguatge poètic de la dansa ens acosta a una terrible realitat que pateixen milers de persones.
50 anys de la UAB
L'acte d'inauguració del curs 2018-2019 de la UAB, i del sistema universitari català, va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, entre altres autoritats i es va celebrar al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, a Barcelona, perquè les instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau van ser la primera seu de l'activitat de la Facultat de Medicina, l'any 1968, quan va néixer la UAB.
Miquel Vilardell, catedràtic emèrit de medicina interna de la UAB, va evocar els orígens del centre, tot recordant que Sant Pau ja havia estat un hospital universitari durant la segona república, vinculat a la primera Universitat Autònoma de Barcelona (fundada el 1933 i dissolta amb l'arribada de la dictadura). D'aquesta institució, Vilardell va explicar que la UAB, als seus orígens, va recollir "els fonaments de l'autonomia universitària, la catalanitat i la democràcia interna", així com l'aposta per "la descentralització hospitalària".
Parlaments institucionals
El president de la Generalitat, Quim Torra, va evocar els seus records com a estudiant de la UAB, on va constatar que "la universitat era un espai de llibertat". Per al president, les universitats tenen "una gran responsabilitat" tant pel que fa al compromís amb la llibertat com al desenvolupament del talent i la cultura, els tres elements que determinaran, segons va dir, que Catalunya tingui "un futur esplèndid".
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va caracteritzar el moment present com un "període apassionant en la història de les universitats" pels reptes que formulen les transformacions socials i tecnològiques per a les quals caldrà proposar "noves titulacions i noves metodologies"." Segons Arboix, calen "reformes urgents" al sistema universitari pel que fa a l'autonomia, la situació financera, l'envelliment de les plantilles, les taxes i la qualitat de la recerca i lamenta que la universitat "no ha format part de les prioritats dels nostres dirigents" durant els darrers anys , destacant que les institucions d'educació superior "han arribat a una situació límit i, si no ens ajuden, sortirem del panorama internacional".
Per la seva banda, el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, es va sumar a la reivindicació de recursos per al sistema universitari, tot situant el finançament com un dels quatre grans reptes de la universitat catalana actual, a més de la relació amb l'empresa, la percepció social ("la universitat no és un interés dels estudiants i el professorat sinó de tota la societat") i la vinculació amb els alumni.
L'acte va comptar també amb les actuacions musicals del conjunt Orpheus XXI i del cor de la UAB i hi van ser lliurades les distincions Jaume Vicens Vives d'enguany, que van reconèixer la tasca desenvolupada en el camp de la recerca, la docència i la divulgació pel Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB.