Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB participa en la descoberta d'un gen implicat en un tumor rar dels ovaris

La UAB participa en la descoberta d'un gen implicat en un tumor rar dels ovaris

25 de març de 2014 a les 14:03

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'Hospital de Sant Pau han participat en una recerca internacional que ha permès descobrir el 'SMARCA4'. Es tracta d'un "gen implicat en un tumor ovàric molt rar i agressiu que afecta principalment nenes i dones joves", segons ha explicat la UAB a través d'un comunicat.

El carcinoma de cèl·lules petites de tipus hipercalcèmic és un càncer d'ovari molt rar, d'origen desconegut i curs clínic molt agressiu, que ocorre en nenes i dones joves. Els seus trets clínics i patològics són característics. Es tracta d'un tumor de cèl·lules petites diploides mal diferenciades d'aspecte epitelial però de naturalesa mal definida. En la majoria de casos, el tumor ja es troba disseminat en l'abdomen en el moment del diagnòstic i el 75% de les pacients no sobreviu dos anys i no respon al tractament quimioteràpic.

Per aclarir les alteracions genètiques subjacents en aquesta rara forma de càncer ovàric, els investigadors van realitzar una seqüenciació genètica massiva en mostres de tumors i sang perifèrica de 12 pacients així com en una línia de cultiu cel·lular. El DNA tumoral i sanguini es va analitzar mitjançant seqüència de tot el genoma i de l’exoma.

En l'estudi, que ha estat publicat a Nature Genetics, es van identificar mutacions que inactiven el gen SMARCA4, un remodelador de la cromatina de la via SWI/SNF, en 75% (9/12) de les pacients amb carcinoma. A més, s’hi va trobar una pèrdua de la proteïna SMARCA4 en el 82% (14/17) dels carcinomes ovàrics de cèl·lules petites, però només en el 0,4% (2/485) d'altres tumors ovàrics.

Aquestes troballes suggereixen que el gen SMARCA4 està implicat en la gènesi del tumor. La pèrdua de la funció normal SWI/SNF podria ser un factor clau en la carcinogènesi i susceptible de diana terapèutica en les cèl·lules deficitàries de SMARCA4.