La UAB posa en marxa un servei de bicicletes al campus de Cerdanyola
25 d'abril de 2017 a les 9:28El Servei BiciUAB és un centre integral de la bicicleta, situat en un local a l’interior de l’estació de FGC, que vol fomentar l'ús d'aquest vehicle com a mitjà de transport quotidià i sensibilitzar sobre la necessitat de practicar una mobilitat més sostenible. La iniciativa vol promoure, també, la intermodalitat tren-bicicleta i fomentar l’ús del transport públic entre els estudiants i treballadors del campus.
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, i el director de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan M.Bigas, han presentat el nou Servei BiciUAB, fruït de la col•laboració entre les tres entitats. La UAB s'encarrega de la gestió diària del servei, FGC ha cedit el local on s'ha ubicat el servei, i l'AMB hi aporta 12.000 euros durant dos anys per subvencionar el lloguer de bicicletes. A més, Autocars Font també hi col·labora aportant 3.000 euros a l'any. Des de l'Autònoma remarquen que el Servei BiciUAB ha estat possible gràcies a les aportacions dels col·laboradors ja que la tarifa que paga l’usuari "només cobreix el 25% del cost total".
Segons fonts de l'Autònoma, al voltant de 200 persones fan servir la bicicleta per a accedir al campus de forma quotidiana, però, més enllà d'aquesta xifra, s'ha diagnosticat una gran potencialitat en l'ús d’aquest mitjà, motiu pel qual la UAB considera que cal millorar les infraestructures, els aparcaments i els serveis. En aquest sentit, l’objectiu del Servei BiciUAB és la provisió d’aquests serveis adequats a les necessitats dels usuaris.
El nou Servei BiciUAB ofereix:
- Botiga de bicicletes i accessoris nous o de segona mà.
- Servei de reparació de bicicletes.
- Una revisió anual gratuïta de la bicicleta per a tots els membres de la comunitat universitària que hi estiguin interessats (estudiants, PAS i PDI).
- Servei d’autoreparació de bicicletes.
- Servei de lloguer de bicicletes de llarga durada (amb un període mínim de lloguer d’1 mes). Les tarifes de lloguer de bicicletes són: -Bicicleta elèctrica: 30 €/mes IVA inclòs/ Bicicleta no elèctrica: 15 €/mes IVA inclòs. Aquestes tarifes són tarifes subvencionades, ja que l’usuari paga menys del 25% del cost.
- Servei d’aparcament tancat de bicicletes.
- Servei d’assessorament sobre ergonomia, nocions bàsiques de mecànica, consells per a anar en bicicleta de forma segura, cursos, etc.
El 19% de la comunitat UAB té bicicleta
Segons dades de la darrera Enquesta de Mobilitat UAB, el 19% de la comunitat universitària disposa de bicicleta. L’enquesta –feta a 4.425 persones- assenyala que el transport públic és el més utilitzat per la comunitat UAB (el 62,6%) enfront del transport privat. I d’entre el transport públic, el més utilitzat són els FGC (un 36,1%). El volum de passatgers que utilitzen diàriament els FGC per anar a la UAB és de 14.400 persones.
Dins d'aquest context, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, fa una aposta per potenciar l'ús de la bicileta al campus. Arboix manifesta que "la bicicleta, un vehicle silenciós, net i que no suposa cap càrrega per a les reserves de combustibles fòssils, és el mitjà de transport més ràpid per a distàncies de fins a 5 km., segons els estudis. En l’actualitat només l’1,1% de la comunitat UAB utilitza la bicicleta pera desplaçar-se pel campus i volem que això canviï".
La UAB va rebre fa poc el certificat Bikefriendly per haver adaptat les seves instal·lacions per als usuaris de les bicicletes. La consultora especialitzada en cicloturisme Brikefriendly Consulting, li va lliurar aquest certificat a la UAB el passat 8 de març, durant la primera Conferència europea sobre Mobilitat Sostenible de les Universitats, que va acollir la UAB.
Des de FGC, el sei president, Enric Ticó, manifesta que la companyia ferroviària treballa en diferents iniciatives per promoure la intermodalitat en el transport púbic, cosa que suposa "una millora de la mobilitat a Catalunya i augmenta la satisfacció dels clients". FGC és una de les deu empreses ferroviàries que formen part del projecte BiTiBi que té com a objectiu augmentar l’eficiència energètica del transport europeu gràcies a l’oferiment de serveis que promouen la intermodaliat bici-tren-bici.
Per la seva part, Joan M. Bigas, director de Mobilitat i Transport de l'AMB, apunta que la bicicleta és una de les "apostes estratègiques metropolitanes" en matèria de mobilitat per combatre la mala qualitat de l'aire. Bigas insisteix que cal "fomentar diferents mitjans de mobilitat sostenible, com és seguir incrementant l'ús del transport públic o, en aquest cas, fomentar l'ús de la bicicleta, en detriment dels vehicles privats, tot pensant en la salut de les persones".