Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB posa en marxa una recerca finançada pel Consell Europeu de Recerca per a...

La UAB posa en marxa una recerca finançada pel Consell Europeu de Recerca per a joves investigadors

4 de juliol de 2008 a les 0:00

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través de l'investigador ICREA Alexander Fidora, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, ha estat la primera institució espanyola en signar l'acord per a la posada en marxa d'un projecte de recerca finançat pel Consell Europeu de Recerca, fruit de les beques atorgades a principis d'any a prop de 300 joves investigadors de la Unió Europea (Starting Independent Research Grants). El professor Fidora dirigirà un equip d'investigadors que estudiarà, durant tres anys, la transmissió del saber filosòfic entre el món cristià i el jueu en els segles XIII i XIV.

L'equip del professor Alexander Fidora, compost per especialistes internacionals, entre els quals cal destacar els doctors Chaim Hames i Yossef Schwartz, que s'incorporen a la UAB, examinarà la recepció de la filosofia llatina als cercles jueus de l'Edat Mitjana. En particular, l'equip es proposa mostrar que les xarxes interculturals i interreligioses entre les comunitats cristianes i jueves, que han estat fins ara a l'ombra de la transferència cultural entre els móns àrab i llatí, poden interpretar-se com a resposta dels jueus davant de la racionalització de la teologia cristiana. Així, durant els segles XIII-XV els jueus d'arreu de la Mediterrània van fer un gran esforç per tal d'apropiar-se de les eines intel·lectuals de la cultura majoritària que els rodejava -la cristiana-, per poder defensar la seva fe en les disputes mantingudes amb els cristians.

L'edició dels textos hebreus que es van produir en aquest context, així com l'estudi de les xarxes judeocristianes, prometen obrir un nou camí per comprendre un episodi molt poc estudiat, però no per això menys important per a la racionalització occidental i la formació de la identitat europea. En efecte, la xarxa constituïda pels contactes intel·lectuals entre els savis jueus i cristians a l'Edat Mitjana no és un fet secundari respecte del procés de transmissió de l'àrab al llatí -que està al centre de les importants investigacions de José Martínez Gázquez i del seu equip a la UAB-, sinó que, tant qualitativa com quantitativament, s'ha de reconèixer com un fenomen cultural sui generis que arriba al seu zènit al segle XV.

Aquest projecte correspon a un dels dos Starting Independent Research Grants que el Consell Europeu de Recerca va concedir a investigadors de la UAB, el segon dels quals es va atorgar al malaguanyat investigador ICREA i professor del Departament d'Economia i d'Història Econòmica de la UAB Antoni Calvó. La concessió d'aquests dos projectes -sobre un total de 300 en totes les àrees del saber a tot Europa- subratlla la gran competitivitat de les Humanitats i de les Ciències Socials a la UAB.