La UAB potencia la integració laboral de persones amb discapacitats
11 d'abril de 2013 a les 13:04Gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Hotel Campus de la Fundació UAB i l'associació per la integració social Laboris un grup de persones amb discapacitat psíquica s'encarrega de la recollida d’oli usat per transformar-lo en biodièsel.
Mitjançant l'acord, 30 persones del Centre de Treball de Persones Discapacitades Mentals Associació Laboris han estat contractades per recollir l’oli usat que es genera a les cuines de l’Hotel Campus, la Plaça Cívica, la UAB Casa Convalescència i la Fundació Gespa. Entre aquestes quatre cuines en total es generen 425 litres mensual d’oli usat i uns 5.000 litres cada any.
L’associació Laboris el gestiona per convertir-lo en matèria primera per a la fabricació de biodièsel, un combustible que, precisament, fa servir el servei de transport intern de la comunitat universitària.
El president de l’Associació Catalana de Biodièsel i personal de la UAB, Manel Ebri, explica que l’oli que està fregit de les cuines dels restaurants “és una matèria primera molt apreciada pels fabricants del biodièsel”. L’acord al que s’ha arribat potencia les polítiques de responsabilitat corporativa de la UAB, ja que es compleix amb una doble funció social: s’ajuda en la integració a les persones amb discapacitats i es dóna gestió a un residu.
La iniciativa s’ha posat en marxa amb un dels operadors de la UAB però la intenció dels responsables del campus és que se sumin altres grups de restauració com SERHS i Soteras.
Responsabilitat mediambiental
Manel Ebri destaca les bondats de l’ús del biodièsel respecte als tres carburants ja que, en estar elaborat amb olis usats, després de tot el procés de fàbrica hi ha una reducció en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle d’entre el 85 i el 90%.
La UAB va iniciar l’any 2002 un procés de proves en els seus autobusos per fer servir biodièsel i des d’aleshores fan servir aquest producte com a combustible. Actualment, destaca Manel Ebri, el concessionari del servei d’autobusos intern, també el fa servir.
Per al president de l’Associació Catalana de Biodièsel és molt important transmetre a la ciutadania que l’oli usat és un producte altament contaminant del qual cal fer-ne un bon ús, portant-lo a un punt verd o deixaderia i no llençant-lo per l’aigüera. “És un bé preciat que es pot tornar a reciclar i usar”, recorda Manel Ebri.
El Centre Especial de Treball (CET) forma part de l’associació Laboris, una entitat sense ànim de lucre fundada a Barcelona l’any 1989 i que té com a principal objectiu “la integració social i laboral de persones amb algun tipus de discapacitat psíquica”, amb preferència per aquelles que no poden accedir al mercat de treball ordinari.