Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La UAB presenta el seu patrimoni artístic a l’exposició ‘Art apArt’
La UAB presenta el seu patrimoni artístic a l’exposició ‘Art apArt’

La UAB presenta el seu patrimoni artístic a l’exposició ‘Art apArt’

21 de juny de 2018 a les 10:09

L’exposició Art Apart mostra, a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General fins al 20 de juliol i del 3 al 21 de setembre, la col·lecció d'objectes d'art de la UAB en un activitat emmarcada en el programa d'activitats organitzades amb motiu dels 50 Anys de la UAB. La mostra està comissariada pels alumnes del Màster d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic i presenta des de les obres d'autors de prestigi a les d'artes quasi anònims.

L'exposició Art apArt s’articula a partir de cinc àmbits en els que obres d’artistes reconeguts en el panorama artístic català com Perejaume, Robert Llimós o Josep María Subirachs s’obren al públic en convivència amb altres produccions que han passat desapercebudes al llarg del temps sovint degut a l’absència de la marca d’artista, la seva forma d’ingrés i/o la seva dubtosa qualitat.

El parc d’escultures del campus de Cerdanyola és, segons indiquen els organitzadors de la mostra, "l’exemple més evident" d'aquesta doble vessant cultural. Així, presenta obres d’artistes reconeguts com ara Miquel Navarro, Andreu Alfaro, Perejaume o Jordi Benito. A més, disposa d’un conjunt de pintures i obres gràfiques d’artistes distingits com ho són Robert Llimós o Josep Maria Subirachs, entre altres figures destacades. Aquestes peces es valoren positivament com a patrimoni de la institució, tot incrementant el prestigi de la comunitat educativa.

Tanmateix, aquestes obres conviuen "amb altres tipus de manifestacions que passen més desapercebudes i que, podem assegurar, es troben fora de circuit de l’art". Són peces que es caracteritzen per l’absència de la marca d’artista (o de marca artística) i es desconeix la forma d’ingrés a la col·lecció de la institució. Els organitzadors de l'exposició indiquen que es tracta "d'obres inexplorades i anònimes, que s’han mantingut al marge de l’usuari i han estat privades de rellevància; és per això que en aquesta ocasió es converteixen en l’objecte d’interès d’aquesta mostra".

El conjunt conforma una col·lecció diversificada pel que fa a format, tècnica i temàtica. Tot i això, els alumnes del Màster d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic apunten que "hi ha un element unificador: la major part de les escultures responen a una mateixa idea d'art. Una idea d'art que és promocionada i validada sigui pel mercat o sigui per la institució museística (el Sistema Art), que ve a ser el mateix".
La voluntat de l’exposició és reivindicar la importància d’aquestes creacions més desafortunades i considerades fora del circuit artístic a partir d’un interessant discurs que estableix paral·lelismes amb el Kitsch o el Camp.

D’aquesta forma i per primer cop, la col·lecció d’art de l’Autònoma "adquireix un sentit propi i es converteix en objecte de debat, suscitant reflexions entorn la importància del col·leccionisme institucional i la validesa de l’art, tot qüestionant els paràmetres que els regeixen".  

Vídeo de presentació de l'exposició realitzat per alumnes del Màster d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB (http://pagines.uab.cat/artapart/)

Acte de presentació

La presentació de l'exposició va comptar amb la participació de Jaume Vidal, professor d'Història de l'Art i comissari de la mostra, qui va mostrar-se agraït per “l’oportunitat” que suposava poder organitzar una exposició com aquesta, tant per al professorat del màster com per als alumnes. Núria Llorens, coordinadora del màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic, va destacar que, tot i que els alumnes ja havien organitzat exposicions en d’altres ocasions, aquesta mostra presentava una “dificultat” afegida perquè les obres de la UAB eren molt heterogènies. Tot i això, va elogiar els alumnes per la seva habilitat a l’hora de construir el discurs artístic de la mostra. La presentació va continuar amb la intervenció de Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, qui va destacar la importància de la col·lecció d’art de la UAB i va mostrar la seva voluntat d’organitzar un recorregut pels diferents espais que conformaven el patrimoni artístic de la Universitat “per donar-lo a conèixer”.

Finalment, diversos alumnes del màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic van fer un recorregut guiat per les diferents obres de l’exposició, tot explicant com havien construït el discurs artístic.

Itineraris realitzats pel MAC

Aquesta important petjada artística al campus universitari de Cerdanyola ja va ser objecte, en diverses ocasions, d'itineraris guiats realitzats pel Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) i el seu director, Txema Romero -que ha col·laborat amb la realització de l'exposició ArtApart, per descobrir les joies artístiques de la UAB, un museu a cel obert.

Romero guiava aquella ruta cultural tot abordant les peces més conegudes com les Columnes d'Andreu Alfaro, altres que moltes vegades passen desapercebudes però que són d'artistes tan destacats com l'Enclavament de Perejaume, el Piano Track de Jordi Benito, les Escultures Monolítiques de Xavier Corberó o el Barcelona Discovery d'Anthony Caro; l'obre que Jai Rius va fer en homenatge als estudiants que van morir en accident de trànsit a la localitat francesca de Roquemaure; Poema, de Ricard Vaccaro, Deu anys, de Cesar Roca, Signal Horne, de Miquel Valsquín i Chris Haffner o Visió, de Sergi Aguilar.

Al 2013, Cerdanyola.info els acompanyava en aquest recorregut:

Reportatge realitzat al 2013 per Cerdanyola.info sobre les joies artístiques del campus (més informació)

Galeria d'imatges