La UAB, primera universitat catalana amb una caldera de biomassa
31 de maig de 2018 a les 11:14La UAB estrena una caldera de biomassa que ofereix energia calorífica als 6.300 usuaris de les instal.lacions esportives, amb una potència de 500 kW i un consum previst de 1.500.000 kWh/any. La instal·lació es realitza a través del projecte Boscos del Vallès que impulsa el Consell Comarcal.
Per primera vegada unes instal·lacions esportives universitàries reben el servei d’una caldera de biomassa. Se’n beneficiaran totes les persones usuàries de les instal·lacions esportives -unes 6.300- i escalfarà la piscina, l’ambient i l’aigua de les dutxes.
El projecte Boscos del Vallès, que aprofita la biomassa forestal per l’obtenció d’energia calorífica d’equipaments, ha donat un pas més a la UAB ja que el campus de Cerdanyola és el primer de Catalunya que compta amb una caldera que crema estella provinent de la neteja dels boscos de la comarca. Els impulsors de la iniciativa subratllen que d’aquesta manera és “contribueix en la prevenció d’incendis forestals al mateix temps que obté una energia neta i de proximitat que redueix les emissions de Co2 a l’atmosfera”. Aquesta caldera es suma a la que s’ha posat en marxa al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) amb el mateix objectiu.
La caldera consumeix de 532 tones d’estella/anuals, corresponent a 800 tones de fusta en rol (tronc a punt d’estellar), que suposa un aprofitament aproximat de 40 hectàrees de bosc amb gestió forestal sostenible. El seu funcionament permet deixar d’emetre 284 tones de CO2/anuals, per la substitució de gas per biomassa.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, destaca que “aquesta caldera estarà alimentada a través de producte de quilòmetre zero: fusta de la nostra comarca i això ens permetrà dues coses: d’una banda incentivar un mercat privat de compra venda de fusta –tenint en compte que el 89% de la superfície forestal és privada- i generar un impacte positiu en els boscos i en la prevenció d’incendis” Giménez indica que, a més, també es fomenta un nou model econòmic basat en l’economia circular.
Per la seva banda, el vicerector d’Economia i Campus de la UAB, Carles Gispert, explica que "aquest projecte és un pas més en el conjunt d'accions que fa temps estem fent per gestionar millor el medi ambient”. Andreu Benet, director del Servei d’Activitat Física (SAF) de la Universitat remarca que "la posada en marxa d'aquesta caldera és, a més de beneficiós per la prevenció d'incendis i l'estalvi de CO2, una millora per a unes instal·lacions esportives que utilitzen 6.300 usuaris".