La UAB publica un llibre sobre la vida quotidiana al bàndol republicà en la Guerra Civil
4 d'abril de 2013 a les 15:04Com es viu a diari durant una guerra? Tot i en la lluita més sagnant, la vida no s’atura: ja sigui al front com a la reraguarda, les persones atenen la seva subsistència, però també els seus deures, els seus desitjos, fins i tot els seus somnis. I la Guerra Civil no va ser cap excepció.
Aquesta és la temàtica del darrer llibre publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma, Vivir en Guerra. La Zona leal a la República (1936-1939), escrit pels professors de la UAB, Joan Serrallonga, Just Casas i Manuel Santirso, i en el que es descriu la vida i treball quotidians de la gent que es trobava al bàndol republicà.
Segons Manuel Santirso, un dels seus autors, la seva intenció a l’hora de fer el llibre ha estat traslladar l’experiència de la vida quotidiana al paper, en un dels bàndols en que va quedar dividit el país.
Santirso també afirma que la vida quotidiana va canviar de manera radical, sobretot al bàndol republicà, i activitats diàries i rutinàries com comprar o fer el menjar es van convertir en tota una aventura.
Durant els 33 mesos que va durar el conflicte es van dictar noves normes sobre la propietat i les relacions laborals, es van reorganitzar els proveïments i el comerç exterior va haver de buscar altres camins. La sort de les armes va obligar a molts a deixar les seves llars i els que es van quedar van haver de sobreviure cada cop amb menys.
El llibre recull en el seu discurs un nodrit repertori de mapes, veritable cartografia inèdita de la guerra en el seu viure quotidià, els quals ens expliquen aspectes com ara: on estava la producció industrial o a quins països es va anar a la recerca d’aliments, entre d’altres aspectes.
Aquest va ser un altre combat, una lluita silenciosa que encara avui és necessari conèixer i recordar i que els seus autors han treballat durant anys per donar-la a conèixer.
Joan Serrallonga, Just Casas i Manuel Santirso són professors de l'Autònoma on també es van doctorar. Sota la direcció del primer d’ells, formen l’equip investigador del projecte Vivir en Guerra: la zona leal a la República (1936.1939), el qual s’ha definit des del començament com un esforç conjunt per recuperar i difondre la memòria de les condicions de vida i treball d’aquells temps difícils.