La UAB redueix el consum d'energia en un 25% en els darrers tres anys
20 de març de 2014 a les 14:03Una sèrie de mesures d'estalvi energètic assumides per tota la comunitat universitària han aconseguit baixar el consum en uns 16,5 milions de kwh, que representen un 25% menys d'energia.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aconseguit reduir el consum d’energia en un 25% en el període comprès entre l’any 2010 i el 2013. En tres anys, la UAB ha estalviat 7,2 milions de kwh en electricitat i uns 9,3 milions de kwh en gas, la qual cosa representa un 17,06% i un 33,26% menys, respectivament. En total, aquests 16,5 milions de kwh de menys que ha consumit representen un 25% menys d’energia i un equivalent a 1,7 milions d’euros de despesa econòmica.
El vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Manel Sabés, explica que ja fa temps que l’Autònoma va sentir la preocupació de minimitzar la seva petjada ecològica i la millor manera d’aconseguir-ho era reduint les emissions lligades al consum energètic, sense que això hagués d’influir en una baixada de l’activitat.
Des de l’any 2010, la UAB va augmentar les accions d’eficiència energètica per reduir el consum d’energia en les seves instal·lacions, fent estudis d’il·luminació de tancament automàtic de llums, control de quadres elèctrics o instal·lant calderes més eficients. Es van intensificar les accions i es va canviar la tendència, produint-se una reducció en el consum energètic any rera any.
La UAB ha superat els objectius marcats per l’administració en aquest àmbit. El Pla d’Acció per a la Sostenibilitat Ambiental fixat per l’Autònoma, d’acord amb les exigències de la Generalitat de Catalunya pels edificis públics, va estipular un estalvi anual del 3% acumulatiu a origen, àmpliament superat fins el moment. En aquest sentit, Manel Sabés indica que la universitat “no és una empresa que es dedica a fer producció, sinó que també forma persones i “ha de donar consciència a la societat en aquest camp de la sostenibilitat” perquè d’aquesta manera s’estan creant unes promocions d’estudiants que quan siguin professionals aquest concepte ja el tindran adquirit.
Resultats sorprenents en poc temps
El vicerector manifesta la seva satisfacció perquè l’estalvi s’ha aconseguit en poc temps i “amb uns resultats sorprenents”. Destaca que el projecte ha tingut dues parts diferenciades, una la part tecnològica, d’anàlisi, i l’altra amb la creació de grups de voluntaris a cada un dels centres que fan propostes d’estalvi energètic que, un cop analitzades, es porten a terme si representen un estalvi energètic. Aquest fet, els permet estalviar i conscienciar què és el que busquen.
L’estalvi mediambiental també s’ha fet notar i les emissions de CO2 associades al consum d’electricitat i de gas dels edificis de la UAB han disminuït un 13% (s’ha passat de 14.251 tones de CO2 l’any 2010 a 12.366 tones de CO2 l’any 2013).
Gràcies a aquest estalvi en el consum, la despesa econòmica que suposa la factura energètica es manté estable, tot i la forta pujada de les tarifes que ha patit aquest sector els darrers anys, i se situa al voltant dels 6,5 milions d’euros a l’any. Sabés remarca que sense aquestes mesures d’estalvi, la factura s’hauria incrementat molt.
Conscient de la importància econòmica i ambiental que suposa la reducció del consum energètic, la UAB va crear l’any 2010 la figura del Gestor energètic al Campus, i l’any 2011 van constituir-se els primers Grups de Millora Energètica (GME), formats per personal i tècnics d’un edifici. En l’actualitat hi ha 13 grups en diferents facultats i centres que analitzen i proposen actuacions d’eficiència energètica dins del seu ámbit, conjuntament amb el suport tècnic i econòmic de la Direcció d’Arquitectura i de Logística i de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB.
Aquests grups de millora han fet actuacions com ara estudis dels espais climatitzats 24 hores/365 dies any, amb què compta la UAB, per revisar-ne la climatització; instal·lació progressiva de detectors de presència en aules, lavabos i passadissos; control de l’obertura de finestres; revisió d’enllumenat, tant interior com exterior, de tot el campus, així com dels despatxos sense personal a dins. També han fet accions de sensibilització amb les quals es vol conscienciar als usuaris de cada centre de l’estalvi energètic.
Entre les accions d’estalvi econòmic concretes dutes a terme durant el 2013 destaca l’agrupació de pòlisses de baixa tensió per fer una contractació de mitjana tensió, la revisió de potències contractades en cada pòllissa i també la revisió de les bateries de condensadors per compensar l’energia reactiva evitant així penalitzacions econòmiques en les factures.
L’any passat es van substituir les làmpades de vapor de mercuri, que hi ha a l’exterior de tot el campus, per làmpades de vapor de sodi (menys contaminants i més eficients), es va reformar la sala de calderes de l’edifici B i es va instal·lar a la coberta de l’edifici dels Serveis Informàtics una segona refredadora substituint la que hi havia al soterrani millorant així l’eficiència.
El subministrament energètic dels edificis de la UAB es fa majoritàriament mitjançant electricitat (63% del total l’any 2013) i, en proporció menor, gas natural (35% l’any 2013). El consum de gas i electricitat (climatització), tot i les millores d’eficiència de les instal·lacions, cal assenyalar que està molt influït per les condicions meteorològiques