Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La UAB revisarà els acords amb institucions d'Israel que no expressin un clar co...
La UAB revisarà els acords amb institucions d'Israel que no expressin un clar compromís amb la pau Un moment del Claustre de la UAB (Foto UAB)

La UAB revisarà els acords amb institucions d'Israel que no expressin un clar compromís amb la pau

30 de maig de 2024 a les 18:27

La UAB revisarà, amb possibilitat de suspensió, els acords de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca israelians que no expressin un clar compromís amb la pau, el dret internacional i els drets humans fonamentals. Així ho reclama el Claustre a l’Equip de Govern davant "la greu escalada de violència a Gaza i Cisjordania".

La UAB recorda que la Cort Internacional de Justícia de La Haia considera que aquesta situació és “plausible de ser considerada com a genocidi” i el Claustre exigeix una resolució pacífica del conflicte basada en la cultura de la pau i el respecte a la legalitat. Des de la UAB creuen que l’observació del dret internacional i el respecte pels drets humans són la base de l'establiment d'una pau justa i duradora que protegeixi la població civil al marge del seu origen ètnic, ideològic o religiós.

El Claustre de la UAB expressa el seu rebuig “a la violència sistemàtica exercida per l’exercit israelià contra la població civil palestina” i es declara institucionalment a favor de l'aturada immediata de les accions bèl·liques a la Franja de Gaza “d’acord amb la posició fixada pel Consell de Seguretat de l’ONU”.

A més de la revisió dels acords amb empreses israelianes, el Claustre requereix a l’Equip de Govern que vetlli per garantir que la recerca i de transferència tecnològica “no entri en cap cas en contradicció amb el ferm compromís” amb la cultura per la pau.  Igualment, proposa treballar per acollir universitaris refugiats a causa de les operacions militars desplegades per l’exercit israelià i establir mecanismes de col·laboració amb alguna universitat palestina sobre l’intercanvi d’estudiants, la formació acadèmica o el foment de la recerca, entre d’altres possibilitats.

Mobilitat d'estudiants suspesa fa mesos

 

El rector de la UB, Javier Lafuente, ha destacat que ja fa mesos que va donar " indicacions de suspendre la mobilitat d'estudiants amb Israel” i que "no s'ha subscrit cap nou acord de col·laboració amb institucions o empreses israelianes". En relació als acords existents amb institucions educatives israelianes, Lafuente assegura que “els analitzarem i en la mesura del possible deixarem de formar-hi part". El rector ha afirmat també que es compromet "a instar de manera immediata a la UE el bloqueig immediat i cautelar de la participació d'institucions israelianes amb tots els projectes finançats amb fons europeus d'acord amb els principis del tractats de la UE i de la Carta de Drets Fonamentals de la UE".

Aquesta mateixa semana, un grup d’estudiants acampaven a la plaça Cívica del campus en solidaritat amb Palestina i reclamant trencar relacions amb Israel i  suspendre la mobilitat d’estudiants, docents i investigadors amb universitats israelianes.