Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La UB investeix avui doctor honoris causa el músic Jordi Savall
La UB investeix avui doctor honoris causa el músic Jordi Savall

La UB investeix avui doctor honoris causa el músic Jordi Savall

27 de novembre de 2006 a les 0:00

El músic Jordi Savall, veí de Bellaterra, serà investit aquest migdia doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona, en una cerimònia que es farà al Paranimf de la Universitat. L'acte serà presidit pel rector, Màrius Rubiralta. El catedràtic de literatura espanyola Adolfo Sotelo Vázquez actuarà com a padrí.

La Universitat de Barcelona reconeix amb el doctorat la tasca de Jordi Savall en la recuperació, no només de la música antiga, sinó també d'un important llegat de textos catalans i europeus de diverses èpoques, sobretot de l'edat mitjana. Durant l'acte d'investidura, a més del seu discurs, Jordi Savall farà una interpretació musical.

Programa escollit

Per a aquesta ocasió, Jordi Savall ha escollit les peces musicals següents: Las estrellas de los cielos / Yo m'enamorí d'un ayre (anònim sefardita), Durme, hermosa donzella (cançó de bressol sefardita), Ghazali tal jàhri (anònim marroquí), Apo xeno meros (anònim grec), Lamento di Tristano, Istampitta (anònim italià), Polorum regina (del Llibre vermell de Montserrat), Soleta so jo ací (Bartomeu Càrceres), Romanesca & Passamezzo (Diego Ortiz) i Sentirete una canzonetta (Tarquino Merula). Jordi Savall actuarà acompanyat de la seva esposa, Montserrat Figueras (cant); la seva filla, Arianna Savall (arpa), i Dimitri Psonis (percussió). Savall, per la seva banda, tocarà la viola i la lira d'arc.

Recuperant la música antiga

Jordi Savall (Igualada, 1941) és conegut per la seva tasca de recuperació de la música antiga, de temes que van des de l'edat mitjana fins al segle XIX. Actualment, se'l considera un dels millors intèrprets mundials de la viola de gamba, un instrument antic que va ser usat especialment entre els segles xvi i xviii, abans de ser relegat a un segon pla pel violoncel.

La tasca de Jordi Savall ha permès la recuperació d'un patrimoni no només musical, sinó també textual, sobretot de l'edat mitjana. El repertori en què ha treballat Savall inclou, per exemple, poemes trobadorescos, cobles, virolais, villancets, madrigals, poemes llatins, catalans, occitans i d'altres indrets europeus. Gràcies a ell, la poesia del Llibre vermell de Montserrat, les cançons de trobairitz, el cant de la Sibil·la, les cantigues d'Alfons X el Savi, el cançoner de Medinaceli i l'obra de Juan del Encina o Lope de Vega, per citar només alguns exemples, han arribat a un públic, arreu del món, habitualment allunyat de la filologia i dels estudis literaris especialitzats.

Promotor de formacions musicals

Amb l'objectiu, sempre present, de recuperar la música antiga, Savall ha impulsat i dirigit formacions musicals com ara Hespèrion XXI (un conjunt internacional format per solistes d'excel·lència dedicats a la recerca i la interpretació de la música antiga), la Capella Reial de Catalunya (integrada, com les capelles reials del renaixement i el barroc, per cantants solistes i un conjunt instrumental, i dedicada a difondre la música històrica catalana i, per extensió, hispànica i universal) i Le Concert des Nations (una orquestra composta per instruments d'època, capaç d'interpretar el repertori orquestral i simfònic des del barroc fins al romanticisme). Savall ha rebut moltes distincions, com ara la condecoració Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres del Govern francès, la Creu de Sant Jordi o la Medalla d'Or de les Belles Arts del Govern espanyol.

Preocupació per la música i les lletres

El rigor de la feina de Jordi Savall s'estén no només a la reconstrucció i la divulgació de la música, sinó també a les lletres de les composicions, la qual cosa l'ha dut a col·laborar nombroses vegades amb el professorat de Filologia de la UB. En aquest sentit, Savall ha buscat sempre assegurar-se d'emprar versions textuals fiables i que la pronúncia s'acostés al màxim a la de l'època de la peça. Val a dir que Savall ha interpretat sovint composicions musicals basades en textos que alhora són objecte de recerca per part d'investigadors de la UB. D'altra banda, Savall ha donat suport a iniciatives de la Universitat, com ara la col·lecció de Textos Medievals Catalans. Finalment, la UB destaca que Savall ha defensat al llarg de la seva trajectòria valors propis de la universitat, com són l'intercanvi, l'entesa, la tolerància i la pau. 

L'acte d'investidura de Jordi Savallcom a doctor honoris causa es podrà seguir en temps real a l'adreça mms://161.116.215.23/emissio-paranimf-hc-jsavall