Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La unitat mòbil del Banc de Sang torna aquesta setmana a Cerdanyola
La unitat mòbil del Banc de Sang torna aquesta setmana a Cerdanyola

La unitat mòbil del Banc de Sang torna aquesta setmana a Cerdanyola

20 d'agost de 2014 a les 14:08

La unitat mòbil del Banc de Sang s'instal·larà a Cerdanyola del Vallès avui dimecres dia 20 i el divendres dia 22 d'agost. La donació de sang baixa un 30% al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup 0 negatiu, que són donants universals.

La unitat mòbil del Banc de Sang s'instal·larà a Cerdanyola del Vallès avui dimecres dia 20, davant de l'Ateneu de 17 a 21 hores. La unitat mòbil tornarà el divendres 22 al mercat de Les Fontetes de 10 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores. La directora mèdica del Banc de Sang i Teixits, Pilar Ortiz, indica que les reserves actuals "no són preocupants, tot i que l'òptima seria arribar al 9 o 10 dies".

La donació de sang baixa un 30% al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup 0 negatiu, que són donants universals. Pilar Ortiz recorda, a més, que la sang donada rep un tractament i no està en condicions de traslladar-se a un hospital fins dos dies després. Per tant, les donacions de sang han de ser contínues i no poden respondre a un impacte momentani.

La falta de temps és una de les causes per la qual la ciutadania no dóna sang, segons l’última enquesta als donants. Més d’un 30% dels enquestats afirma que no dóna sang més sovint perquè no disposa de prou temps. Per això, les vacances poden ser un bon moment per fer aquest gest altruista, cívic, obert a tota la ciutadania i que no comporta més de 30 minuts. Així, s’han organitzat campanyes al litoral per acostar la donació als llocs on ens desplacem durant l’estiu i en 12 hospitals catalans hi ha centres fixos de donació oberts tots els dies, també a l’estiu.

Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions, també a l’estiu.

Cada dia calen 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada tres setmanes. Pilar Ortiz remarca que la majoria de donacions s'utilitzen per malalties no quirúrgiques, tot i que sembli el contrari.

La campanya d’estiu del Banc de Sang també s’estén a les xarxes socials, on s’anima a que tothom comparteixi la necessitat de donar sang a través de l’etiqueta #alEstiuSalvaVides. A facebook.com/donarsang i a twitter.com/donarsang es poden veure i compartir els missatges per poder animar amics i seguidors a donar sang aquests dies. En aquests moments, ja són més de 12.000 seguidors de Facebook i més de 6.000 a Twitter que ho estan fent possible.