La Universitat Autònoma de Barcelona aprova el seu propi Pla de Mobilitat
12 de novembre de 2008 a les 0:00
La universitat cerdanyolenca ha resultat pionera a Catalunya en l'aprovació d'un pla de mobilitat propi. El pla, amb una vigència de sis anys, era aprovat ahir per la UAB, l'Autoritat del Transport Metropolità i la secretaria per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya. El pla aposta per un nou model de mobilitat al campus que doni prioritat als mitjans més sostenibles.
La Universitat Autònoma de Barcelona disposa des d’ahir d’un Pla de Mobilitat que diagnostica els problemes d’accés al campus i la mobilitat interna al temps que fa tot un seguit de propostes per millorar les mancances actuals.
El Pla, aprovat per l’Autònoma, la secretaria per a la Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Autoritat del Transport Metropolità, esdevé un projecte pioner entre les universitats de Catalunya.
El nou pla de mobilitat té una vigència de sis anys i aposta per la potenciació del transport públic, els desplaçaments a peu i en bicicleta, l’ús racional dels vehicles privats i, en definitiva, per un nou model de mobilitat sostenible.
El gestor de mobilitat de la UAB, Rafael Requena, indica que amb aquesta iniciativa es volen millorar, considerablement, les condicions dels més de 200 mil desplaçaments diaris que es produeixen a la universitat.
Una estació d'autobusos al campus
Segons el Pla de Mobilitat de l’Autònoma, el principal problema del campus parteix de la seva ubicació: es tracta d’una universitat perifèrica, no integrada en una trama urbana i que presenta molts problemes d’accessibilitat. Segons Rafael Requena, l’accés a aquesta universitat suposa, en la majoria dels casos, “una despesa especial en quant a temps i diners pels usuaris”.
Per pal·liar aquests problemes s’ha aprovat el Pla de Mobilitat amb tot un seguit de propostes d’actuació entre les que destaca la construcció d’una estació d’autobusos d’interconnexió entre línies. Aquesta estació s’ubicarà al costat de les instal·lacions del Servei d’Activitat Física, entre les pistes de tennis i la B-30 i es preveu que entri en funcionament el 2011.
Altres projectes són una xarxa de vies ciclistes per accedir al campus des de municipis propers, la millora de la freqüència de pas dels serveis dels Ferrocarrils de la Generalitat i de Renfe o la senyalització d’itineraris a peu, entre d’altres.
Rafael Requena explica que també es plantegen parlar amb les administracions i operadors implicats per contribuir en aquesta millora i també amb el Ministeri de Foment per demanar l’ampliació del pont de la B-30 que uneix la carretera de Cerdanyola amb Bellaterra. Entre les reunions previstes, la universitat també pensa en l’Ajuntament de Cerdanyola.
Elaboració participativa
El Pla ha estat elaborat per la Taula de la Mobilitat de la UAB, integrada per la mateixa universitat, l’Autoritat del Transport Metropolità i la Generalitat. Al mateix temps, tota la comunitat universitària ha tingut l’oportunitat de fer les seves pròpies aportacions.
Segons indica el gestor de mobilitat de l’Autònoma, en breu els membres d’aquesta taula hauran de signar un conveni en el que s’establirà l’aportació econòmica i tècnica que ha de fer cadascun d’ells i amb quina periodicitat.
Rafael Requena insisteix en que el pla vol donar més oportunitats als usuaris del campus donant prioritat a aquells mitjans de transport més sostenibles i, com no, a les persones amb mobilitat reduïda.
El Pla de Mobilitat de la UAB tindrà una vigència de sis anys, un període de temps en el que Requena confia es puguin desenvolupar la major part de propostes aprovades.