Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La vaga de l'ensenyament tindrà manifestacions a Barcelona, Lleida i Tarragona
La vaga de l'ensenyament tindrà manifestacions a Barcelona, Lleida i Tarragona

La vaga de l'ensenyament tindrà manifestacions a Barcelona, Lleida i Tarragona

23 d'octubre de 2002 a les 0:00

La vaga del sector de l’ensenyament de dimarts, 29 d’octubre, comptarà també amb la realització de manifestacions a Barcelona, Lleida i Tarragona després que l’atur del sector s’hagi realitzat avui a les comarques de Girona. Des de la Unió Sindical dels Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (Ustec-Stes) destaquen l’important seguiment de la convocatòria d’avui i afirmen la necessitat de plantejar la protesta perquè el Projecte de Llei de Qualitat Educativa suposa la tornada a un model educatiu caduc. Tot i això, des del sindicat són pessimistes en quant a la possibilitat que la reacció faci que el Govern Central retiri el projecte.

Carles Martínez, portaveu de la Ustec-Stes, afirma que la normativa suposa un pas enrera que no soluciona els problemes de l’ensenyament a l’Estat, tot i que també reconeix que la LOGSE no ha funcionat "com s’esperava per falta de recursos econòmics". Segons Martínez, hauria calgut una revisió crítica de l’aplicació de la LOGSE per a obtenir resultats més satisfactoris.

El sindicat denuncia una privatització creixent del model educatiu ja que, segons el seu portaveu, els escassos recursos que es destinen a l’ensenyament van també als centres privats i "deixen així en inferioritat de condicions a l’escola pública". Martínez remarca que la nova llei tampoc incrementa la dotació de recursos, element que considera "imprescindible" per evitar estar a la cua de la inversió en educació entre els països de la Unió Europea.

Els sindicats consideren que l’etapa educativa de 0 a 3 anys "pràcticament desapareix, el que és un dels punts més negatius de la Llei de Qualitat Educativa", indica Martínez, que assegura que aquesta franja tindrà un caràcter merament assistencial. Aspectes com la reimplantació de la revàlida o la formació d’itineraris són, segons aquest portaveu sindical, qüestions que passen a ser secundàries entre els perjudicis de la llei.
Carles Martínez manifesta que el professorat és un altre col.lectiu perjudicat per la nova normativa ja que no estableix un tracte equitatiu entre el personal docent i provoca una jerarquització que pot produir malestar entre els professors.
Una crítica de caràcter social que realitza Martínez és la de l’efecte sobre l’ensenyament com "motor de redistribució de riquesa a través de la igualtat d’oportunitats", ja que considera que el model educatiu pel qual aposta "només afavoreix als millor preparats" econòmicament i intel.lectualment.
D’altra banda, Martínez també ha confirmat avui la presentació d’una denúncia davant l’Agència Tributària de Catalunya contra l’escola La Vall de Cerdanyola per un presumpte delicte fiscal ja que, segons la Ustec-Stes, és una de les escoles que eludeixen l’obligació de garantir l’escolarització gratuïta que exigeix la subscripció voluntària del concert educatiu amb la Generalitat i disfressen el pagament per a la prestació de serveis educatius com donacions voluntàries a fons perdut.