Ampli seguiment de la vaga d'estudiants contra el decret 3+2
26 de febrer de 2015 a les 7:41La UAB ha viscut un seguiment de la vaga ampli i els instituts públics de la ciutat, excepte el Pere Calders, també s'han sumat majoritàriament a la convocatòria per protestar contra el model universitari de tres anys de grau i dos de master.
Audios
26-02-2015 Pol Conte
La convocatòria de vaga d'estudiants, amb suport també de sindicats de docents, ha afectat aquest matí al campus de la UAB que ha vist en les primeres hores com piquets d'alumnes tancaven accessos al recinte universitari i també a centres educatius del campus.
La vaga s’ha convocat contra l'anomenat decret 3+2 del ministeri d'Educació i l'Estratègia Universitat 2015 (EU2015) que comportarà una reducció dels graus a tres anys i l’augment dels màsters a dos, alguns dels quals obligatoris per exercir la carrera. Segons el Sindicat d'Estudiants, aquestes mesures pretenen "privatitzar completament la universitat pública, per a que només tinguin un títol universitari els que puguin cursar dos anys de màster, gastant-se milers d'euros que engreixaran els beneficis dels empresaris de les universitats privades".
A Cerdanyola l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i de Batxillerat de quatre dels cinc instituts públics de la ciutat també s’ha sumat majoritàriament a la convocatòria. Només els estudiants de l’institut Pere Calders no secunden la vaga. El Jaume Mimó i el Banús, també van fer vaga ahir, tot i que amb un menor seguiment.
Pol Conte, integrant del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), destaca que els estudiants s’han vist "forçats a sortir al carrer per denunciar "l’Estratègia Europea 2015 i la reestructuració dels graus en un format de 3 cursos de grau i 2 de màster. Conte explica que això suposa un encariment del preu de l'educació i una retallada en el dret d'accés a la Universitat. Una altra de les integrants del sindicat, Elia, aclareix que els rectors de les universitats catalanes no s'han oposat a aquest model, sinó que consideren que no es podrà aplicar fins el curs 2017-18.
Els sindicats convocants de la vaga d’avui destaquen que la "duplicació de la durada dels màsters ve acompanyada d’un conseqüent encariment dels estudis, que es sostenen en tan sols un 35% d’oferta pública, actualment".
Pol Conte explica que el temps està donant la raó a les protestes estudiantils contra l'anomenat Pla Bolonya, del que considera que l'Estratègia Europea 2015 és una continuïtat que avança cap a una "governança cada cop més antidemocràtica, un finançament cada cop més privatitzat i una universitat que cada cop és més com una empresa".