La Xina, el gegant desconegut que forma part de nosaltres
20 d'octubre de 2008 a les 0:00La gran muralla, Confuci, els guerrers de Xi’an, la ciutat prohibida… són algunes de les coses que ens venen a la ment quan pensem en la Xina, un gresol de cultures i civilitzacions de milers d’anys d’antiguitat i amb molts tòpics que desvetllar. L''Altres veus, altres àmbits d'enguany' ha buscat ser aquest punt de trobada.
La xinesa és la cinquena comunitat d’immigrants a Cerdanyola, amb 222 persones, principalment, estudiants de la UAB, comerciants i restauradors, i d’entre ells 35 nens adoptats i plenament integrats en famílies de la ciutat. El moment culminant del programa es vivia ahir amb una jornada plena d’activitats a Ca n’Ortadó.
La Xina és un gegant sempre present, però molt desconegut. 5.000 anys d’història i una imatge de poble tancat a desfer, segons destacava ahir la mediadora cultura Sushan Qu que loava aquest objectiu del programa cerdanyolenc. Res millor per aconseguir aquest coneixement que mostrar la cultura en la seva nova comunitat: la cerdanyolenca. Així es van realitzar un petit aparador de la tradició cultural xinesa on la paraula clau és paciència i amb exemples com la caligrafia o la papiroflèxia. I com no un tast de cuina elaborat per restauradors de Cerdanyola que han adaptat al gust mediterrani els plats tradicionals del gegant oriental que varien segons la zona i el clima.
La música i la dansa són elements imprescindibles de qualsevol cultura. Aspectes que expliquen com és un poble. Ahir van ser matiners els tambors i els dracs que van obrir les actuacions musicals per donar la nota més ferma d’una tradició fonamentada en la delicadesa dels gestos. Ping Hedeyan, presidenta de l’Associació d’Artistes Orientals d’Espanya, explica que la tradició de la música i la dansa xinesa beu de fonts molt diversa. Quimonos de seda, moviments de mans d’elegància absoluta, el regne del color en els vestits, mocadors i maquillatge per completar l’ornamentació de la ballarina van ser presents en unes actuacions en què les tradicions rurals es combinen amb exhibicions emparentades amb les arts marcials des dels jocs amb espases al llenguatge dels ventalls.
Tot un matí per descobrir-nos mútuament els cerdanyolencs d’origen i els d’adopció i en què també es va mostrar la pròpia cultura amb iniciatives com les visites al museu de Ca n’Ortadó per seguir el fil de la història de Cerdanyola des dels inicis del territori o les taules del consorci de normalització lingüística amb informació de cursos preparats per a xinesos o d’informació de la ciutat amb documents sobre Cerdanyola, el seu patrimoni i guies ciutadanes.
L’Altres veus, altres àmbits s’ha tancat després de comptar amb una setmana d’activitats amb conferències, exposicions, i taules rodones per reflexionar sobre un gegant de passat i futur, llunyà però que ja forma part de nosaltres.