Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La Zona de Baixes Emissions comença a caminar sense convèncer a l’oposició
La Zona de Baixes Emissions comença a caminar sense convèncer a l’oposició ZBE de Barcelona (foto AMB)

La Zona de Baixes Emissions comença a caminar sense convèncer a l’oposició

26 de gener de 2024 a les 8:29

L’ordenança de restricció de circulació de vehicles contaminants per millorar la qualitat de l’aire s’ha aprovat de manera inicial al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola de cara a la seva entrada en vigor aquest estiu amb un règim sancionador que s’aplicaria a partir de 2025. Tot i assegurar compartir el fons de la proposta, cap grup de l’oposició va votar a favor de l’ordenança i es van dividir entre l’abstenció (Guanyem, ECP i Junts) i el vot contrari (ERC, PP i VOX)

La regidora de Mobilitat, Innovació, Agenda Urbana i Agenda 2030, Conchi Martínez, insistia que l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) vol lluitar contra la contaminació atmosfèrica, la més perillosa per a la salut de la ciutadania, i contra el canvi climàtic, mitigant l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. La regidora indica que es vol “protegir la qualitat de l’aire i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Martínez, que recorda l’obligatorietat legal de posar en marxa una ZBE en totes les ciutats de més de 50.000 habitants, explica que es restringirà l’accés als cotxes més contaminants, sense etiqueta ambiental, de dilluns a divendres i de 7 a 20 hores, en una àmplia zona del municipi, delimitada per la N-150, Avinguda de Canaletes / Guiera, Santa Rosa, Avinguda de Roma / Serragalliners / Serraperera, i tancament de nou amb la N-150 amb La Clota, Santa Anna i Can Pallarès. A aquesta ronda cal afegir el que correspon a l’àmbit de Bellaterra i el Turó de Sant Pau.

La regidora de Mobilitat, però, assegura que es planteja un ampli ventall d’excepcions per atendre la situació dels col·lectius més vulnerables i les famílies amb rendes més baixes. Així, els cotxes sense etiqueta ambiental no podran circular en les hores d’aplicació de la ZBE amb excepcions com els vehicles que es dediquen a transportar persones amb mobilitat reduïda, discapacitat o alguna malaltia; els de titulars amb ingressos dues vegades inferiors al Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) o els vehicles de professionals en els seus darrers anys abans de jubilar-se. També es podran expedir fins a 24 autoritzacions puntuals l’any per a usuaris de vehicles sense etiqueta que necessitin utilitzar-lo per poder utilitzar-lo, per exemple, per sortit de viatge o per qüestions mèdiques.

Tot i que la importància de lluitar contra la contaminació atmosfèrica és un get compartit, la majoria dels grups municipals van plantejar crítiques a l’ordenança aprovada ahir amb el vot favorable del govern del PSC. Així, Albert Turon, d’ERC, considera que l’ordenança “vol complir l’expedient” però no serà efectiva i critica que s’hagi deixat “fora els carrers perimetrals” (com la carretera N150 o les avingudes de Guiera o Canaletes, per exemple) on “els vehicles de pas podran circular deixant la contaminació a la ciutat mentre es demana un esforç a la ciutadania” que resideix a Cerdanyola. El regidor d’Esquerra, que critica també la que considera falta de participació en el debat previ, manifesta que la seva formació demana “aire net per a tots els barris”, però amb aquesta normativa “el carrer de Santa Anna continuarà sent un colador de camions sense etiqueta” ambiental.

Martínez explicava que la carretera N150 queda fora per la seva condició de carrer de frontera amb el municipi de Ripollet, que no tindrà ZBE per no tenir 50.000 habitants, i la necessitat de garantir la circulació als residents que han de passar per la carretera de forma obligada.

Álvaro Hernandez anunciava el vot contrari del PP a l’ordenança assegurant que es tracta d’una mesura “classista que ataca les rendes més baixes de Cerdanyola” i que es vol “obligar a que la gent canviï el seu cotxe” quan la flota de vehicles municipals està molt envellida. Hernández, que rebia acusacions de demagògia per part de la regidora de Mobilitat, assegurava a més que el règim sancionador anunciat per a gener de 2025 no es podrà aplicar i destacava que es podrà optar a subvencions de fons europeus però “com el govern de Cerdanyola no presenta projectes” no es podrà aprofitar aquesta possibilitat.

Al mateix temps, el regidor popular proposava al govern que els diners que es recaptin es destinin a un conveni amb l’hospital del Parc Taulí per a la investigació de malalties respiratòries.

Guanyem també considera que l’ordenança perjudica les classes populars. Ivan González apunta que la necessitat de la ZBE és “un imperatiu categòric” però afegeix que “l’ecologisme sense lluita de classes només és jardineria”. Per al portaveu de Guanyem, la contaminació té efectes indiscutibles sobre la salut però aquesta mesura “només afecta als cotxes dels pobres mentre es fa el Quart Cinturó o el Centre Direccional” sense que el govern municipal hagi actuat per pal·liar aquest impacte amb millores al transport públic, per exemple.

Igual que Guanyem, En Comú Podem s’abstenia per considerar la ZBE “una mesura necessària”, però Pedro Arco creu que s’ha perdut una oportunitat de millorar-la. El regidor d’ECP planteja al govern que “tenen temps de fer-ho” en el període d’al·legacions amb mesures com un Pla de Mobilitat consensuat, peatonalitzar l’espai urbà, fer aparcaments a les entrades de la ciutat o potenciar una xarxa de carrils bici important, entre d’altres.

El regidor de Junts Joan Sánchez mostrava el seu escepticisme davant l’aplicació d’una ordenança que generarà tants problemes que no es podrà complir i el risc serà “el de convertir-se en una mesura cosmètica” amb tantes excepcions que acabarà per no haver sancions. Sánchez reclama  una alternativa real en l’aposta decidida pel transport públic amb noves infraestructures com el tramvia o noves línies de ferrocarril amb cobertures i freqüències que facin innecessari el cotxe,  saber com s’ajuda a les persones que no tindran recursos per canviar el vehicle i comptar amb un Pla de Mobilitat integral.

Votava en contra en canvi VOX. Óscar Conde també creu que es perjudica “als treballadors de classes mitges i baixes que no disposen d’un transport públic en condicions” que sigui una alternativa i assegura que la ZBE treu “llibertat a persones” que tenen  vehicles considerats aptes per les Inspeccions Tècniques de Vehicle. Per al regidor de VOX, es tracta d’una mesura recaptatòria i reclama transport gratuït i ajudes al canvi de vehicle.

Per la seva banda, el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Josep Maria Riba, mostrava satisfacció per una mesura que suposa actuar “davant el gran repte que té la humanitat, més enllà de la salut, perquè si no actuem ens extingirem”.

La regidora de Mobilitat es mostrava “sorpresa i decebuda” pel posicionament dels grups de l’oposició “en el fons, en el més important, que és que cal millorar la qualitat de l’aire tothom està d’acord” i assegurant que l’ordenança té una important “sensibilització social reflectida en excepcions” i s’ha treballat molt perquè no surtin perjudicats els col·lectius més vulnerables que estan recollits en les excepcions a la norma general. Martínez remarca que la ZBE és un instrument que camina cap una mobilitat sostenible amb altres mesures com un millor transport urbà i interurbà o un Pla de Mobilitat que està a punt de licitar-se.

Finalment, l’ordenança s’ha aprovat de forma inicial amb els 14 vots del govern, l’oposició d’ERC, PP i VOX i l’abstenció de Guanyem, ECP i Junts.