Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’afectació de la grip creix després d'una campanya de vacunacions fluixa
L’afectació de la grip creix després d'una campanya de vacunacions fluixa

L’afectació de la grip creix després d'una campanya de vacunacions fluixa

23 de gener de 2019 a les 11:35

La grip es va convertir en epidèmia a Catalunya  la setmana passada en superar la barrera dels 110,7 casos per cada 100.000 habitants. A Cerdanyola els ambulatoris han vist com creixien els cassos de malalties respiratòries després d’una fluixa campanya de vacunacions que han demanat un 40% de les persones que ho haurien de fer.

Audios

23-01-2019 Entrevista Joan Lluís Bosch

La via més important per prevenir la grip és vacunar-se. Al mes d'octubre comença la campanya de vacunacions als centres d'atenció primària. La idea és que quan arribi l'epidèmia de la grip tenir a tota la població especialment sensible protegida perquè no agafin la malaltia o no tingui les complicacions que li podrien generar.

Joan Lluís Bosch, adjunt a direcció i infermer del CAP Serraperera, comenta que la campanya de vacunacions de la grip aquest any ha anat fluixa als centres d'atenció primària de Serraperera i de Canaletes, amb un percentatge similar al de l'any passat. Només s'han vacunat un 40% de la població de risc, quan l'ideal seria arribar a un percentatge del 70-80%.

Col·lectius més sensibles

La grip és una malaltia d'orígen víric que arriba cada any en els mesos de fred. És una malaltia que està produïda per soques diferents i que aquestes soques cada any muten. En ser una patologia vírica no hi ha cap tractament que la solucioni. Les recomanacions, en tot cas, indiquen que si a partir del cinquè dia no ha baixat la febre es vagi al metge. També cal que aquella gent especialment sensibles amb patologies específica per les complicacions que poden tenir.

Els col·lectius de risc són els pacients diabètics, amb malalties renals o patologies del fetge, amb defenses baixes, les embarassades, població amb obesitat mòrbida, persones grans.

La grip es transmet per via aèria i els virus viatgen per les gotetes de saliva que surten de la nostra boca quan parlem. Per això, hem de ser molt curosos quan estem infectats per no transmetre la malaltia.

Els símptomes es poden tractar amb antitèrmics, per la febre i el mal de cap. És molt important beure líquids (aigua, suc, brou o infusió) per no deshidratar-se i es recomana també dutxar-se un cop al dia perquè l'aigua calenta estovarà les secrecions. Ventilar les estances on està el malalt i no prendre antibiòtics són altres consells sanitaris.

Cal diferenciar entre la grip i el refredat. La primera debuta amb molta febre, tenim el cos cruixit, mal de cap, dolors musculars, en canvi el refredat comença amb moqueig, però no hi ha sensació de cruiximent, ni febre.