Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Afocer celebra 50 anys capturant el temps i la vida a Cerdanyola i al món
L'Afocer celebra 50 anys capturant el temps i la vida a Cerdanyola i al món

L'Afocer celebra 50 anys capturant el temps i la vida a Cerdanyola i al món

3 de maig de 2019 a les 9:23

Les imatges de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) ens venen acompanyant des de fa ja mig segle. Han retratat el pas del temps, però també la vida –en tota la seva extensió- a la nostra ciutat i ens han convidat a veure altres vides que han arribat des d’arreu del món mentre la tecnologia anava canviant aquest art sense modificar la seva essència. L’Afocer fa ara 50 anys. I per començar a celebrar-ho edita un llibre commemoratiu.

Audios

26-04-2019 JM Requena i V Semper 50 anys afocer.mp3

50 anys capturant el pas del temps 1969-2019. Aquest és el nom del llibre commemoratiu que l’Afocer ha presentat al Museu d’Art de Cerdanyola –en un acte que va sortir del museu amb la participació a la plaça del ritme de Batúcamela i els Pilars d’Honor dels Castellers de Cerdanyola-. Un llibre estructurat en dues parts, la primera més històrica, fonamentada en el record i la documentació dels socis més antics de l’entitat –com Miquel Serra, el número 4, el més antic dels existents avui en dia- i els diferents presidents que ha tingut l’agrupació –entre els quals caldria destacar a Jaume Badia, que va ser president durant 30 anys i que va formar l’equip del que han sorgit les directives dels últims anys-; i una segona part amb aportacions dels socis de l’entitat amb un petit relat en text i la sel·lecció d’una de les seves fotografies més emblemàtiques.

Així ho indica Vicenç Semper,  coordinador del llibre i expresident de l’Afocer, que destaca la generositat dels socis en la col·laboració amb aquesta publicació, a l'igual que l'actual president Josep Manuel Requena remarca que si l'entitat manté una trajectòria ascendents al llarg de les dècades és gràcies al treball dels seus integrants. 

Josep Manuel Requena destaca que la publicació de 50 anys capturant el pas del temps és una de les primeres activitats d’aquesta commemoració però n’hi haurà d’altres, entre les que ressalta, la celebració de la festa de la fotografia el 6 de juliol, o la recuperació del Concurs Internacional de Fotografia de Ripollet, que va fer la seva primera edició ara fa 10 anys i que enguany viurà la segona edició.

De Cerdanyola i Ripollet al món

El concurs de l’Aplec de Sant Iscle -que es va convocar per primer cop al 1976-, el Pere Viltró –nascut l’any 1982 en record d’un dels fundadors de l’entitat-, el Santiago Piñol –que va sorgir també com homenatge a un fotògraf de l’agrupació al 2002-, i els nombrosos concursos socials de l’entitat són activitats anuals amb la participació protagonista de fotògrafs de Cerdanyola i Ripollet.

Però l’Afocer ha volat també internacionalment, amb alguns dels seus integrants reconeguts com artistes de la imatge de prestigi, i amb l’organització de certamens que han portat a la nostra ciutat imatges d’arreu del món. La biennal de fotografia Aqüeducte, que es va realitzar des de 1990 a 2010, va aconseguir reunir fotografies destacades d’artistes de tot el planeta i amb l’edició d’un llibre commemoratiu que permet resseguir l’evolució temàtica i tecnològica de la fotografia en aquest període de finals de segle XX i principis de XXI, fins que motius pressupostaris van provocar la seva suspensió.

L’entitat va donar pas aleshores a nous reptes, com el concurs A photoreporter, un certamen, també bianual, que arriba enguany a la quarta edició i que vol ser un testimoni de la millor fotografia documental que no és tan habitual als mitjans de comunicació. Un concurs que ha anat evolucionant amb noves sessions i aposta audiovisual.

Una d’aquestes apostes és l’A videoreporter, impulsat per un grup de socis amants del cinema que impulsen enguany una primera edició que s’està farcint de pel·lícules arribades d’arreu i que tindrà el seu veredicte al mes de juny en una projecció especial al teatre Ateneu.  

L'Ajuntament, agraït

50 anys són molts per a una entitat, destaca la regidora de Cultura, Elvi Vila, que subratlla l'esforç continu de moltes persones al llarg d'aquestes quatre dècades per llegar a la nostra ciutat tantes maneres de veure el món com ulls es posen darrera la càmera per capturar una imatge. Una aportació al món cultural que la regidora creu que la ciutat, i les institucions, han d'agrair. Maneres de veure el món que captures el present però també recuperen el passat, essent memòria d'un temps que s'ha anat i que, en ocasions, apunta l'alcalde de Cerdanyola Carles Escolà, ha servit per recuperar patrimoni, com les imatges de Jose Rodríguez Urbano utilitzades en la rehabilitació de l'església vella de Sant Martí. 

Galeria d'imatges