Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Afocer tanca l'any del mig segle capturant la vida en imatges

L'Afocer tanca l'any del mig segle capturant la vida en imatges

31 de desembre de 2019 a les 13:35

L'Agrupació Foto-cine Cerdanyola-Ripollet ha fet 50 anys; 50 anys de vida des que un grup reduït d'amics es van començar a trobar al Bar Grau de la ciutat per parlar de la seva afició: la fotografia. 5 dècades després l'entitat té prestigi i reconeixement internacional i són una de les ànimes culturals i socials de dues poblacions germanes. Mig segle capturant llum, temps, imatge... vida.

Marquet, Navarro, Domínguez, Moreno... eren alguns dels cognoms d'aquest grup al qual de seguida es van afegir Viltró, Badia, Sierra i Rueda, entre d'altres. Es feien tertúlies i sortides en les que sempre imperava, segons alguns dels socis més antics de l'entitat, un ambient de caliu, companyerisme i amistat.

Era l'any 1969 quan es van produir les primeres trobades que van acabar constituint la que aleshores es va denominar Agrupació Fotogràfica de Sardañola. Aviat es van organitzar els primers concursos fotogràfics, alguns d'ells sufragats pels propis socis, i es va aconseguir un nou espai al Casal Parroquial.

Les trobades eren els dissabtes, "després de la pel·lícula", i si eren molts es traslladaven al bar del Casal on els membres de l'entitat compartien els seus coneixements, planejaven sortides, concursos, etc... Poc a poc, l'entitat creixia i cada vegada s'aconseguien més col·laboracions com les dels comerços de Cerdanyola i es sumaven més anècdotes i records.

Un fulletó informava habitualment de les activitats de l'Agrupació que es van anar ampliant amb la introducció, per exemple, del cinefòrum. Els cartells els dissenyava Miquel Serra qui també seria l'encarregat de dissenyar el primer logotip de l'entitat, l'any 1972, i el segon logo, ja amb el nom d'Agrupació Foto-cine Cerdanyola-Ripollet, que encara avui en dia perdura.

Fruït dels primers passos de l'associació va sorgir la iniciativa d'organitzar un concurs fotogràfic a l'Aplec de Sant Iscle amb l'objectiu de testimoniar i potenciar les festes i tradicions cerdanyolenques. El primer concurs va ser l'any 1976 amb Joan Mimó com a president que va succeir en el càrrec a Albert Pueyo. Després vindrien altres certàmens destacats com el Pere Viltró (dedicat al que va ser un dels principals promotors de l'associació), el Santiago Piñol (dedicat a un dels primer socis de l'Afocer) i la reconeguda nacionalment i internacionalment Biennal de Fotografia Aqüeducte.

Santiago Piñol i el seu fill, en Laureà, van entrar a formar part de l'agrupació l'any 1973. Tots dos es van enriquir amb els coneixements que generosament s'intercanviaven en les trobades de l'Afocer així com també van aportar els seus propis. Santiago va fotografiar durant més de 20 anys les festes del barri on residia, el Pont Vell. Va ser la Comissió de Festes la que va decidir donar el seu nom al concurs quan encara vivia; una satisfacció de la qual el seu fill, Laureà Piñol, sent envers aquest reconeixement i en quant al recolzament que sempre ha sentit per part de l'Agrupació Foto-cine

L'any 1983 seria clau per a l'entitat en poder traslladar la seva seu a l'Ateneu de Cultura. Coincidint amb aquest canvi començaria una trajectòria ascendent per a l'associació en molts sentits, ampliant activitats i incrementant el nivell d'exigència en els concursos.

Només un any després, al 1984 entra una nova directiva amb Jaume Badia al capdavant. Aviat començarien a arribar els primers reconeixements com el de millor concurs del món per al Premi Aqüeducte. L'Afocer treballava en aquells anys dos àmbits, el fotogràfic més avançat i el de col·laboració amb entitats cerdanyolenques. De l’evolució d’un Saló provincial que va celebrar la primera edició l’any 1969, el mateix any en què es va fundar AFOCER, es va organitzar cada any un concurs fotogràfic sense interrupció fins l’any 1989. Al 1990 aquest concurs reneix com el Concurs Internacional Aqüeducte. Des llavors, cada dos anys AQÜEDUCTE convocava a tots els fotògrafs del món a participar fent-se cada vegada més gran pel que fa a la participació i al volum de fotografies rebudes i de major qualitat tant per l'exigència de l'organització com dels treballs presentats i del llibre que cada dos anys s'editava.

Van ser anys de reconeixement per a l'entitat i per als seus fotògrafs però les dificultats pressupostàries van provocar la desaparició del certamen. L'any 2012, última edició, es tancava amb la participació de 16 mil fotografies de tot el món.

Un altre dels grans projectes de l'AFOCER en aquesta nova etapa era aconseguir un espai adequat per conservar els milers de fotografies que tenen arxivades actualment en la seva seu a l'Ateneu; 3 mil fotografies en paper i 5 mil arxius digitals. Va sorgir la idea de poder construir un Museu Internacional de Fotografia a la Plana del Castell. Es van arribar a fer els plànols però el projecte va quedar en l'oblit per a l'administració local. Avui en dia, però, poder disposar d'un lloc adequat de conservació continua sent una de les reivindicacions de l'Agrupació Foto-cine.

L'any 2013 Badia deixa el seu càrrec després de 30 anys al capdavant de l'entitat i el substitueix Vicenç Semper, un dels fotògrafs de referència en el món del Blues de Cerdanyola i soci de l'Afocer des de 1990. Adaptant-se a la nova realitat, tant tècnica com pressupostària, la nova directiva va crear al 2013 el concurs A Photo Reporter, que ha donat uns resultats molt positius, i posteriorment, A Video Reporter, reprenent d'aquesta manera la vessant més cinematogràfica de l'agrupació.

En aquesta nova junta directiva ja hi era present l'actual president de l'Afocer, Josep Manel Requena, qui considera que l'entitat es troba avui en dia en un bon moment. Amb 200 socis, les activitats s'han anat diversificant més, s'han encetat nous projectes, es mantenen els concurs socials, els concursos d'actes culturals, els cursos i, a més, s'està potenciant les tècniques d'impressió i la introducció en les xarxes socials.

L'Agrupació Foto-cine Cerdanyola-Ripollet va néixer fa 50 anys de la mà d'un grup d'amics que creien en la fotografia i en l'amistat. La constància, el treball i la perseverança han fet possible aquest aniversari i han aconseguit el reconeixement de millor entitat del món. Tot un èxit.

Galeria d'imatges