Laia Comas, cap de colla dels Castellers: "l'actuació a la Tarraco Arena va ser una experiència increïble"
26 d'octubre de 2018 a les 10:35Els Castellers de Cerdanyola estan d’enhorabona per doble motiu: la celebració del seu vintè aniversari i la seva recent participació a la Tarraco Arena, la Xampions League dels castells. La Laia Comas és la seva cap de colla.
Audios
25-10-2018 Entrevista Laia Comas
La gran fita dels Castellers de Cerdanyola ha estat la seva participació a la Tarraco Arena. Com va anar l’experiència i què ha significat per a vosaltres?
Laia Comas. Per a nosaltres, el simple fet d’estar en el rànquing que et permet actuar a la Tarraco Arena era tot un repte i alguna cosa increïble. En els 20 anys que porto a la colla mai m’havia plantejat que la meva colla pogués actuar allà, per tant, va ser fabulós. Com a experiència no hi ha paraules. Va ser un dia difícil de gestionar les emocions, la forma d’actuar i potser ens va agafar de novells. Un cop allà, vam veure que les coses no eren tan fàcils perquè hi ha factors externs que influencien. Però tot plegat ens ha aportat experiència que ens vindrà molt bé per a les properes vegades que hi puguem anar.
Suposo que contenta i orgullosa per aquest aniversari. Què significa per a l’entitat arribar al seu vintè aniversari?
L.C. Igual que per a qualsevol entitat, significa que som una entitat viva, madura i que tenim una experiència, no només en el món casteller, sinó també en l’aspecte de ser un col·lectiu, de compartir i conviure, després d’haver passat moments molt bons però també de dolents, però em sabut aixecar-nos després de cada caiguda.
Quin seria el millor i el pitjor moment de tots aquests anys?
L.C. Pel que fa al pitjor, crec que totes les colles castelleres són molt cícliques i més en un terreny on no hi ha tradició castellera. Hem tingut moments molt durs en els quals no érem suficients per fer ni un castell de 6. Aquests han estat moments realment durs, però aquells que tenien ganes que això tirés endavant allà han estat i gràcies a ells ara la colla està on està.
Quan al millor moment, per a mi han estat aquests 3 darrers anys castellerament parlant perquè hem aconseguit fer castells que mai havíem fet, com la torra de 7, i tenim una estabilitat i una regularitat en els castells màxims important.
Ha canviat molt els Castellers de Cerdanyola en aquests 20 anys?
L.C. Doncs sí. Recordo que quan vaig entrar a la colla, l’assaig estava de gom a gom i havia molta gent jove i canalla. Després van venir moments baixos on s’ha hagut de picar pedra i on ens hem hagut de fer un lloc per compartir plaça amb colles grans i ara, sortosament, estem en un moment dolç on torna a haver gent jove i famílies, la qual cosa és molt bona per continuar creixent
Podem dir que els castells estan cada cop més a prop de la ciutadania. Són més coneguts?
L.C. Jo crec que sí perquè totes aquelles coses importants que hem anat fent, com anar a la Tarraco Arena o fer castells grans a casa nostra, són notícia que Cerdanyola coneix i això ens ajuda a que la ciutat ens llegeixi en els mitjans locals i es desperti la curiositat. A més, fem moltes actuacions a la ciutat i la gent ens veu i fa que alguns s’apropin al local.
Tu, una dona, és la cap de colla. És molt habitual que una dona sigui la cap de colla en el món dels castellers?
L.C. Fins fa poc no era gaire comú, però cada vegada ho és més perquè el món casteller també evoluciona. En el meu cas no crec que influenciï que sigui dona o home. En una colla mitjana com la nostra és complicat fer de cap de colla perquè som com una família i tots ens coneixem.