L'Ajuntament alerta d'un intent d'estafa per cobrar falsament la taxa de residus
6 de juny de 2012 a les 0:00L’Ajuntament de Cerdanyola ha denunciat la pràctica d'una estafa que s'està realitzant amb el cobrament fals de la taxa de residus. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament ha emés un avís urgent en què denuncia que hi ha una persona que passa per les cases fent-se passar per un representant del municipi que afirma cobrar la taxa de residus en nom de l'Ajuntament. L'avís municipal insisteix en què això és fals i reitera que l'Ajuntament no envia cap cobrador als domicilis de la ciutadania per cobrar l'esmentada taxa.
L'avís de l'Ajuntament indica que es tracta d’una estafa i demana a la ciutadania "que no aboni cap quantitat en metàl·lic a ningú". Des de l'Ajuntament s'informa al veïnat de l'actuació que s'ha de seguir en cas de rebre la visita d’algú que els vulgui cobrar aquesta taxa: no obrir la porta i comunicar-ho ràpidament a la Policia Local trucant al telèfon 092.
Fonts municipals destaquen que si algú necessita cap mena informació sobre la taxa de residus s'ha d'adreçar directament a l'ORGT de la Diputació de Barcelona (carrer d'Altimira, 48, 1r C) i remarquen que qualsevol comunicació vinculada a aquesta taxa es farà seguint el procediment habitual, ja sigui via domiciliació bancària o ja sigui amb comunicació per carta i pagament a les oficines bancàries.
Detenció per una presumpta estafa en el contracte del gas
Els Mossos d’Esquadra han detingut Raúl O.G, de 65 anys, Arturo C.P, de 40 anys, i Yolanda L.P, de 45 anys, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa. Els tres són veïns de Barcelona, però la policia sospita que entre els afectats pot haver veïns de Cerdanyola.
Els detinguts treballaven com a comercials en una empresa subcontractada que tenia com a objectiu captar nous clients interessats en donar-se d’alta en una important companyia de gas. Fins al moment s’han recollit una vintena de denúncies tot i que la xifra pot ser molt superior ja que els mossos tenen constància que hi podria haver fins a 200 afectats a Badalona, Barcelona, Terrassa, Sabadell, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Cerdanyola i Ripollet.
Els estafadors el que feien, sempre sense que les empreses contractants en tinguessin coneixement, era simular contractes d’alta de clients involuntaris que desconeixien que s’estaven utilitzant les seves dades. Es dóna la circumstància que els detinguts, com més contractes feien, més comissions per noves contractacions aconseguien i per això simulaven contractes d’altes utilitzant dades de comptes bancaris obtingudes de forma fraudulenta. Els estafadors aconseguien aquesta informació durant les visites i inspeccions ordinàries. Ja amb aquestes dades complimentaven una sol·licitud d’alta usurpant la identitat de les víctimes i falsejant els documents mercantils oportuns sense que els estafats haguessin donat cap vist-i-plau. Un cop la companyia es disposava a intentar facturar els rebuts als nous clients .- que ho eren sense tenir-ne coneixement.- es trobaven que els números de compte no eren correctes. Davant la impossibilitat de cobrar al client es tallava el subministre o es notificava al titular que havia de fer front per uns serveis que ni tan sols tenia constància d’haver contractat.
En el moment de la detenció, als tres presumptes estafadors se’ls hi va intervenir nombrosa documentació i vint contractes falsificats. Als detinguts se’ls imputen els delictes de falsificació de document públic, usurpació de l’estat civil i estafa.
Els Mossos d’Esquadra recomanen aquelles persones que tinguin coneixement de fets similars o sospites en relació a petició de dades que poguessin ser fraudulentes, ho comuniquin a la companyia de serveis o ho posin en coneixement de la policia.