L'Ajuntament aprova les mesures per estrènyer-se el cinturó i mirar al futur
24 de febrer de 2006 a les 0:00El Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir, amb el mateix suport i oposició que el pressupost municipal, el Pla Econòmic-Financer fins al 2009. El govern destacava que el pla va més enllà de sanejar les finances municipals per abordar estratègies de futur, mentre que l'oposició posava en dubte el seu compliment i criticava que s'incorpori un conveni amb l'Agència Catalana de Residus que consideren suposa a la pràctica la instal.lació del dipòsit de residus previst al clot de Sugrañes.
Des del govern, indiquen que qüestions com els canvis al desenvolupament urbanístic de la Plana del Castell i els convenis signats amb l'Institut Català del Sòl han fet variar les circumstàncies econòmiques en què es movia l'anterior Pla de Sanejament i obligaven a fer un de nou.
Segons el regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, el pla aposta per augmentar el nivell d'ingressos i buscar estratègies per "un creixement contingut" de la despesa assolint un deute a final de mandat inferior al que hi havia a l'inici.
Els objectius del Pla serien corregir el romanent de tresoreria -dèficit entre pagament i cobrament- entre el 2006 i 2007, generar un estalvi net positiu en 2007, 2008 i 2009, reduir el volum de deute -actualment de 28 milions- fins a 24'9 al 2009, tancar el mandat amb la hisenda municipal sanejada i consolidar una estructura d'ingressos -6'5 percent - i despeses -5'2 percent - positiva. Les línies d'actuació a seguir serien incrementar la despesa per sota dels ingressos, amortitzar el deute que es pugui, afavorir la generació de recursos i reabsorbir el romanent de tresoreria durant els pròxims exercicis fiscals.
Dubtes de l'oposició sobre el compliment del Pla
El regidor del PAS, Daniel Helbig, critica que el Pla incorpori la revisió cadastral i considera que inclou el dipòsit de residus de Sugrañes, però "no es parla de la reducció de despeses supèrflues", entre les que cita sous d'alts càrrecs, propaganda o protocol. Helbig, a més, denuncia que "la gran actuació urbanística" de la Plana del Castell no "serveix per arreglar la situació econòmica" de l'Ajuntament.
El portaveu del PP, Antonio González, va posar en dubte el compliment del Pla "tal i com ha passat ja amb els dos anteriors" i va recordar que al 2004 el romanent de tresoreria negatiu va ser de 2'6 milions d'euros. González, a més, considera que els anteriors plans de sanejament eren més minuciosos i analitaven les causes de la situació financera amb dades comparatives.
El regidor socialista Joaquín Gairín afirma que el dèficit municipal ha pujat "per mala gestió i falta de valentia política" al no prendre decisions com "l'aplicació d'una taxa de residus que ja estava aprovada" i assegura que el romanent de tresoreria acumulat és de 12'6 milions d'euros. Gairín, que assegura que en un sol any s'ha acumulat el 20 percent del dèficit municipal, indica que les dades del pla són massa optimistes, "el conte de la lletera", apunta.
El dipòsit de Sugrañes
El regidor socialista critica que es doni "com un fet consumat l'abocador sense que s'hagi tractat al Ple" en una actuació que considera que "amaga interessos que la ciutadania desconeix" i va reclamar el posicionament dels grups municipals.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va afirmar que el tema del dipòsit de Sugrañes era ben conegut i recordava que "la llicència es va aprovar el passat mandat".
La portaveu d'ERC, Montserrat Puig, va manifestar que era una qüestió "controvertida" i va mostrar el seu desacord a la instal.lació en el clot de Sugrañes "tot i que s'han de posar les deixalles en algun lloc". De tota manera, Puig va posar en dubte l'obertura d'aquesta instal.lació perquè "hauria d'estar tancat quan s'obri el Sincrotró al 2010 i això provoca problemes de calendari".
El regidor del PAS va mostrar la seva clara oposició a aquesta instal.lació.