L'Ajuntament explica com accedir a un habitatge tutelat
25 de novembre de 2011 a les 0:00L'Ajuntament organitza una xerrada amb l'objectiu d'oferir informació a les famílies de persones amb discapacitat intel.lectual sobre els habitatges tutelats.
Amb l’objectiu d’oferir informació sobre els habitatges tutelats per a persones amb discapacitat intel·lectual, l’Ateneu acollia dijous una xerrada a càrrec del psicòleg Jordi Llorens i la coordinadora de llar-residència, Raquel Anarte, ambdós membres de la Fundació Privada Vallès Oriental.
L’acte, organitzat per l’Ajuntament, tenia l’objectiu d’explicar als familiars de persones amb discapacitat intel.lectual on, com i quan accedir a una llar-residència o habitatges tutelats.
Jordi Llorens explica que les persones amb discapacitat disposen de diferents serveis en funció del grau de disminució. Així doncs, hi ha les llar-residència (pisos tutelats), centres ocupacionals, centres especials de treball, centres de dia, residències, respir temporal, servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar, servei d’oci i lleure i fundacions tutelars.
El Centre d’Atenció a Disminuïts (CAD) de la zona és l’encarregat de fer la valoració del grau de discapacitat i, després de realitzada es fa una acció d’orientació sobre quin servei és el més convenient per a la persona.
Jordi Llorens explica que el procés que s’ha de seguir per aconseguir un servei per a les persones amb discapacitat intel.lectual és en primer lloc, fer el treball social d’atenció primària o del servei en què està atesa la persona, després realitzar la sol.licitud a l’ICASS (Institut Català d'Assistència i Serveis Socials), a continuació la valoració pel Centre d’Atenció a Disminuïts (CAD), entrar en llista d’espera d’ICASS, el contacte amb el servei assignat, valoració, decisió i incorporació.
Raquel Anarte, que coordina un pis tutelat, comprén la inquietud dels familiars amb persones amb dismunició intel.lectual al seu càrrec pel futur d’aquestes persones un cop ells faltin, però explica que no només aquesta és una raó per sol.licitar un habitatge. Segons remarca, els pisos tutelats o llars residència, serveixen perquè la persona es pugui independitzar, que visqui altres realitats, que es relacioni, que es desenvolupi i creixi com a persona.
Anarte comenta que buscar un habitatge “és una necessitat de la família, però també de les persones discapacitades”. Per tant, recomana que la decisió sigui presa després de reflexionar en família, d’haver parlat, que no es faci d’un dia per l’altre i que no es porti la persona a un centre enganyada.
Raquel Anarte explica que entre les característiques dels habitatges tutelats es troba la polivalència, han de garantir una integració en la comunitat ja que l’objectiu és que es relacionin amb els veïns de l’entorn i que aprenguin a fer coses ells mateixos. A més es respecta el model d’atenció individualitzat i que hi hagi un espai privat, íntim i personal. Anarte també destaca la capacitat dels cuidadors per adaptar-se a la persona i acollir-la quan arriba.
Després de les explicacions el públic assistent a la sala va fer les seves preguntes que van girar entorn a quan és el moment adequat per sol.licitar un pis tutelat i sobre el temps d’espera després de la sol.licitud. També es va desvetllar que un habitatge d’aquestes característiques costa a les famílies 223, 40 euros.