L’Ajuntament explica el projecte de la Plana del Castell als arquitectes
1 de desembre de 2005 a les 0:00Informar del planejament urbanístic de la Plana del Castell fou l’objectiu d’una sessió de treball organitzada per l’Ajuntament de la ciutat. La trobada, celebrada a l’Ateneu el proppassat dimarts, aplegà arquitectes i altres tècnics cerdanyolencs cridats a desenvolupar les actuacions urbanístiques que s’han de fer a la zona fronterera entre Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès.
El cap d'Àrea Municipal de Territori Pere Vidal fou el ponent d’una sessió de treball en la qual exposà als presents la història del Centre Direccional – Plana del Castell fins al darrer pla, aprovat a finals de setembre.
L’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, va obrir la sessió destacant la importància del moment actual del pla parcial de la Plana del Castell, donat que s’inicia la gestió urbanística de la zona. Una franja de terreny de moltes hectàrees de superfície, situades en un territori metropolità de molta centralitat. Morral va destacar que la sessió de treball adreçada als arquitectes es plantejà per informar dels paràmetres d’aquest planejament.
L’alcalde va remarcar la importància de la Plana del Castell, tant del propi planejament urbanístic com de la pròpia arquitectura que s’hi faci.
L’alcalde va destacar que el govern local ha tingut molt d’interès en equilibrar l’espai urbanitzat i el protegit a la Plana del Castell. Una de les prioritats en planificar la Plana del Castell va ser augmentar la zona verda, cercant un distanciament del municipi veí de Sant Cugat tot evitant la continuïtat urbanística.
Antoni Morral va explicar que el plantejament de la Plana del Castell ajudarà a fer ciutat, compactant-la i cohesionant-la en les seves diverses tipologies. Així les actuacions urbanístiques es realitzaran en les zones properes al casc urbà, les indústries netes s’ubicaran prop de la UAB i la zona verda entre Sant Cugat i Cerdanyola.
L’alcalde va destacar l’oportunitat històrica per la ciutat que representa el desplegament del Pla del Castell. Una actuació que cal fer amb molta cura, prudència i criteri amb l’objectiu que l’actuació que s’hi faci sigui una referència nacional i europea.
El delegat del Col·legi d’Arquitectes al Vallès, Jordi López, intervenia destacant que un dels objectius de Col·legi ha estat ensenyar a la societat què fan els arquitectes i com incideix en la vida comunitària. Un paper molt important per a fer unes ciutats millors.
El regidor responsable de l’Àrea de Territori, Rafael Bellido, explicava que la ciutat té un terme municipal de 32 quilòmetres quadrats, la meitat dels quals estan dins d’un espai protegit, la Serra de Collserola. Davant d’aquesta realitat, el govern municipal ha planificat l’ordenació del sòl sense voler esgotar-lo tot. Per això s’han fixat uns límits d’urbanització a la Plana del Castell, fent un exercici d’autocontenció. D’aquesta manera es pretén fer un urbanisme de qualitat a la Plana del Castell, junt amb una remodelació urbana intensa de la ciutat ja existent.