Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Ajuntament presenta el quadre de Togores 'Femme avec raisin' adquirit perquè s...
L'Ajuntament presenta el quadre de Togores 'Femme avec raisin' adquirit perquè sigui una de les joies del Museu d'Art de Cerdanyola

L'Ajuntament presenta el quadre de Togores 'Femme avec raisin' adquirit perquè sigui una de les joies del Museu d'Art de Cerdanyola

3 de novembre de 2006 a les 0:00

La tela va ser pintada a l'any 1926 a Saint Tropez i forma part de les últimes obres neoclassicistes del pintor de Cerdanyola ja que, aviat, canviaria radicalment d'estil per acostar-se als corrents propers al Surrealisme

L'Espai Enric Granados acollia ahir la presentació del quadre "Femme avec raisin" de Josep de Togores, adquirit per l'Ajuntament i que tindrà com a destinació el futur museu d'Art de Cerdanyola, Can Domènech, un cop estigui reformat i hagi començat la seva activitat cultural.

En un acte solemne que va comptar amb la presència de les tres filles del pintor nascut a Cerdanyola, diversos regidors de l'Ajuntament i persones relacionades amb el món cultural local, van tenir lloc les intervencions de Josep Laplana, director del Museu de Montserrat i un dels especialistes més destacats d'art català del segle XX. Laplana va relatar amb detall la vida dels nombrosos artistes catalans que van anar a París a formar-se i a treballar, farcint el relat amb anècdotes curioses dels pintors de l'època.

També va intervenir Josep Casamartina, historiador i crític d'art, especialista en Togores, i comissari de l'exposició "Togores Classicisme i Renovació" que es va poder veure al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, al Museu d'Art Modern de Barcelona i a Chateauroux (França). Casamartina va parlar de La projecció internacional de Togores iniciant la seva explicació l'any 1913 quan Togores va marxar a París. Va recòrrer els passatges de la seva vida parisenca i les coneixences que va fer com ara la de Daniel-Henri Kahnweiler, el poeta Max Jacob, l'escultor Arístides Maillol i el crític Eurgeni d'Ors, relacions que el van influir i el van fer evolucionar com a artista.

El quadre, la joia de Can Domènech

Després de les conferències, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, va agrair a tots els presents la seva assistència i, especialment a les tres filles de Josep de Togores, la qual cosa donava, segons Pla, "un relleu molt important a l'acte". La regidora va explicar que des de l'any 1996, l'Ajuntament va començar a adquirir obres de l'artista local com ara un bodegó, el famós quadre "Un borratxo", "Home jove llegint", unes litografies, un gravat i un dibuix, tot per tal de formar un petit patrimoni sobre Togores.

De la nova adquisició "Femme avec raisin", Consol Pla va dir que esdevindria "la petita joia" del Museu d'Art de Cerdanyola. La regidora de Cultura va comentar que per a la presentació del quadre de Josep de Togores s'ha editat un tríptic que incorpora, per primera vegada, la imatge corporativa del Museu d'Art de Cerdanyola, Can Domènech, un disseny realitzat per Jesús Bolinaga.

Donar relleu als signes de la identitat col.lectiva

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va ser l'encarregat de cloure l'acte i va comentar que amb l'adquisició de "Dona amb raïm" tothom se sent "més enriquit culturalment" per la vàlua de l'obra d'un pintor universal nascut a la nostra ciutat. Morral va destacar l'aposta important que fa l'Ajuntament per recuperar el nostre patrimoni artístic i arquitectònic i la nostra memòria històrica. Antoni Morral va ressaltar la importància de donar relleu als signes de la nostra identitat col.lectiva la qual cosa repercuteix positivament en l'autoestima de la població.

"Femme avec raisin", és una obra pintada per Togores a Saint Tropez l'any 1926. És una de les més representatives de la millor època de l'artista cerdanyolenc i el tema, el nu femení, és un dels més celebrats. La tela va participar a l'exposició individual organitzada a la Sala Parés de Barcelona el 1926. Poc després Daniel-Henri Kahnweiler la va vendre al seu soci Alfred Flechteim, un dels galeristes d'art modern més importants d'Alemanya a l'època.

Galeria d'imatges