Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Ajuntament rep la donació de tres quadres de Marian Pidelaserra
L'Ajuntament rep la donació de tres quadres de Marian Pidelaserra

L'Ajuntament rep la donació de tres quadres de Marian Pidelaserra

9 de març de 2006 a les 0:00


El Fons d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Cerdanyola ha rebut la donació de tres quadres de grans dimensions (170 x 110 cm) del pintor Marian Pidelaserra, cedides per Carme Villà, familiar de l’artista.
La donació consisteix en tres quadres de temàtica religiosa de la sèrie Vida de Jesús pintats l’any 1940 per Marian Pidelaserra, un artista a qui el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va dedicar una exposició antològica l’any 2002, posteriorment presentada a Madrid, a la Fundación Cultural MAPFRE VIDA.
Els tres episodis que relaten les pintures són: La nativitat, El Sant Sopar i Les lamentacions sobre Crist mort. La sèrie Vida de Jesús va ser pintada per l’artista després de la Guerra Civil i constitueix una de les parts més polèmiques de la seva producció. Els quadres s’allunyen de la representació iconogràfica tradicional del tema, són clarament antiburgesos i, com la seva darrera sèrie titulada Els vençuts, estan influenciats per l’escriptor anarquista Rafael Nogueras,  i van ser inclosos a l’exposició pòstuma que es va realitzar al Museu d’Art Modern de Barcelona l’any 1948. Estilísticament les obres s’acosten més a la pintura mural que a la pintura de cavallet. Són de factura ràpida, amb poca capa pictòrica i el seu estil és força primitiu, expressiu i naif. La sèrie completa estava formada per un total de 24 quadres, una part dels quals s’han perdut. EL MNAC en conserva 8, donats a títol pòstum per Maria Teresa Pidelaserra, filla de l’artista; algunes d’aquestes peces han participat fa poc en una exposició sobre art religiós a Corea.

Una any de donacions, adquisicions i dipòsits

Al llarg de l’any 2005, el Servei de Cultura ha incrementat significativament el Fons d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Cerdanyola amb nombroses peces procedents d’adquisicions, captacions (fruït de la recerca  i documentació d’edificis), donacions i dipòsits de particulars.
Pel que fa a les adquisicions, destaquen el dibuix i l’aquarel·la d’Ismael Smith, El Lliri Blanch i Madame, l’original i un dels esbossos del cartell del Blues obra de Carme Sanglas, el cartell de l’empresa Uralita per a l’Exposició Internacional de 1929 i una petita col·lecció d’objectes de l’Exposició de 1929, entre els que es troba una maqueta d’un dels obeliscs lluminosos de Carles Buïgas.
També s’han incorporat a la col·lecció com acaptacions, rajoles de mosaic hidràulic modernistes i altres elements decoratius procedents de la documentació d’edificis enderrocats.
Com a donacions destaca l’escultura modernista austríaca donada per Marie Crhistine Vila, una sèrie de rajoles modernistes projectades per Lluís Bru i els documents i una col·lecció d’ex-libris d’Ismael Smith que ha cedit el crític d’art madrileny Enrique García-Herráiz. També s’han rebut publicacions, com ara les Rectorals d’Àngel Garriga donades per Josep Maria Mallafré i L’ermità de Samalús, per Albert Làzaro.
S’han lliurat també a l’Ajuntament, en condició de dipòsit temporal, una col·lecció d’escultura catalana modernista i noucentista propietat de Marie Crhistine Vila, amb obres de Gargallo, Lambert Escaler, Smith i Rebull, obres de l’escultor Salvador Mañosa i del gravador sabadellenc Ricard Marlet i vàries publicacions de Josep de Togores.