Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'Ajuntament viu avui la primera qüestió de confiança de la història de Cerdanyo...
L'Ajuntament viu avui la primera qüestió de confiança de la història de Cerdanyola

L'Ajuntament viu avui la primera qüestió de confiança de la història de Cerdanyola

7 d'abril de 2017 a les 10:26

L'Ajuntament de Cerdanyola celebra aquesta tarda, a partir de les 19 hores, una sessió històrica del Ple municipal que debatrà, per primera vegada a la nostra ciutat, una qüestió de confiança presentada per un alcalde, Carles Escolà, vinculada a l'aprovació del pressupost municipal. Si el plenari no atorga aquesta confiança, s'obrirà un termini de 30 dies en què l'oposició pot plantejar una moció de censura. Cerdanyola.info retransmetrà en directe per vídeo la sessió plenària a partir de les 19 hores.

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, considera que la qüestió de confiança és l'opció més valenta per tornar a legitimar al govern del canvi" després del rebuig a la proposta de pressupostos plantejada pel govern de CompromísxC en el plenari de març, celebrat el passat dia 30.

Escolà, que adverteix que "una moció de censura posaria en perill tots els avenços aconseguits en els darrers dos anys", ha criticat durament al PSC "per dedicar-se a destruir davant la seva incapacitat d'oferir alternatives", acusa Ciutadans d'haver deixat passar l'oportunitat de fer política local de veritat per seguir consignes de dalt i troba incomprensible l'actitud d'ERC quan havien participat en l'elaboració del pressupost des del govern.

L'alcalde de la ciutat creu que el debat plenari d'aquesta tarda fa que "la pilota estigui a la teulada" d'una oposició que haurà de demostrar que pot bastir una majoria alternativa a l'actual govern municipal. CompromísxC ha fet una crida a una concentració ciutadana de suport a Escolà i el seu govern a les 18.30 hores perquè "les polítiques del canvi i les conquestes aconseguides durant aquest mandat es troben en perill. Per això convidem a totes les persones que no volen tornar enrere a mobilitzar-se".

En relació a les crítiques de l'oposició, Carles Escolà es mostra convençut que "no és cert que la situació sigui apocalíptica ni caòtica", sinó que creu que els partits volen desgastar Compromís per Cerdanyola perquè és un govern del canvi que "fa coses que no es vol que es facin". L'alcalde assegura que "el que és nou sempre s'obre camí malgrat les resistències que hi ha quan comença un canvi".

L'oposició avança que Escolà no superarà la qüestió de confiança

Des de l'oposició s'augura que el plenari d'avui no atorgarà la confiança a l'alcalde Escolà. El portaveu del PSC a l'Ajuntament, Víctor Francos, reclama, de fet, la dimissió de l'alcalde. Francos subratlla que Escolà ha perdut tots els suports que tenia i per tant no pot dir que el problema és l'oposició.

El portaveu socialista insisteix que l'alcalde i el govern de Compromís per Cerdanyola ho tenen aturat tot i considera que és obligació de l'oposició cercar un acord que permeti la moció de censura amb dos condicions: que sigui un acord estable i que serveixi per millorar la ciutat de forma immediata.

Els grups que van votar en contra del pressupost la setmana passada, PSC, C's i PP, reiteren que avui tornaran a votar en contra i reclamen la formació d'una alternativa de govern que s'està intentant forjar des del mes de gener. Des de C's, Pau Ortolà, reconeix la dificultat per arribar a acords en un Ple amb 7 grups i un regidor no adscrit, però creu que "ara tothom està d'acord en que el govern del Compromís ha fracassat i cal un govern de consens per al qual serà fonamental la generositat de tothom". 

Els grups que es van abstenir al plenari de pressupostos, els antics socis de govern de CompromísxC, ERC i CiU no han aclarit públicament el sentit del seu vot, però Esquerra, que sempre havia dit que no formaria part d'una moció de censura, ja no ho descarta. La portaveu del grup municipal, Helena Solà, avisa que "la paciència té un límit" i la mà estesa es pot acabar si el Compromís no reacciona amb més diàleg, transparència informativa i una actitud menys prepotent. Si la situació no canvia, ERC obrirà el debat de la moció de censura, això sí, vinculada a temes importants de ciutat".

Per la seva banda, el PP ha anunciat que un dels esculls per arribar a un acord que suposi una majoria alternativa ha desaparegut. Així, segons el seu portaveu municipal, Manuel Buenaño, en el debat sobre la pertinença de l'Ajuntament a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) els grups han decidit esperar a que hi hagi sentència davant el recurs plantejat per la Subdelegació del govern central a Catalunya. Buenaño veu més a prop la moció de censura.

No obstant això, des de CiU, el regidor Marc Costa destacava aquest dimecres que una de les línies infranquejables és que l'Ajuntament de Cerdanyola "no posi pals a les rodes" a la celebració d'un referèndum dins el procés nacional de la independència.

Pel que fa als grups que van donar suport als pressupostos, ICV/EUiA i el regidor no adscrit -MES- no han fet posicionaments públics després de la celebració del plenari de la setmana passada. En tot cas, ICV/EUiA sempre s'ha mostrat en contra d'una moció de censura reclamant que cessi el soroll i augmenti el diàleg entre forces progressistes i des de MES han estat més crítics amb el govern i han participat en converses de cara a una possible alternativa de govern. 

Com funciona una qüestió de confiança?

Una qüestió de confiança lligada als pressupostos municipals es tramita d'acord a l'article 197 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) de 1985. La qüestió de confiança ha d'estar present en l'ordre del dia del Ple municipal en què es debaten els pressupostos i la votació es realitza per sistema nominal de crida pública. Per a la presentació de la qüestió de confiança serà requisit previ que l'acord corresponent hagi estat debatut en el Ple i que aquest no hagi obtingut la majoria necessària per a la seva aprovació.

En el cas que la qüestió de confiança no obtingués el nombre necessari de vots favorables per a l'aprovació de l'acord, s'entendrà atorgada la confiança i aprovat el projecte si en el termini d'un mes des que es votés el rebuig de la qüestió de confiança no es presenta una moció de censura amb candidat alternatiu a alcalde, o si aquesta no prospera.

La normativa indica que l'alcalde d'un municipi no podrà plantejar més d'una qüestió de confiança en cada any, comptat des de l'inici del seu mandat, ni més de dos durant la durada total del mateix. A més, la llei indica que tampoc  es podrà plantejar una qüestió de confiança en l'últim any de mandat.

D'altra banda si algun regidor vota a favor de l'aprovació del pressupost al que s'ha vinculat la qüestió de confiança, no podrà signar per a la presentació d'una moció de censura contra l'alcalde que l'hagi plantejat fins que transcorri un termini de sis mesos. Així mateix, durant aquest termini, tampoc aquests regidors podran emetre un vot contrari a l'assumpte al que s'hagués vinculat la qüestió de confiança, sempre que sigui sotmès a votació en els mateixos termes que en tal ocasió. Cas que s'emeti aquest vot contrari, aquest serà considerat nul.

 

Galeria d'imatges