L'Ajuntament vol disposar d'una cartografia del mosquit tigre a Cerdanyola
27 d'octubre de 2008 a les 0:00
A punt de tancar-se la campanya d'enguany del mosquit tigre, el Servei de Medi Ambient prepara la nova temporada amb nous reptes i nous objectius, entre ells el d'aconseguir una cartografia detallada sobre la presència, moviment i actuacions de l'insecte al nostre territori. Medi Ambient també ha anunciat l'elaboració d'una memòria del 2008 que servirà de guia per a altres municipis que s'enfronten, per primera vegada, a aquesta problemàtica.
El Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament tanca una nova campanya de prevenció del mosquit tigre amb l’objectiu d’assolir, en properes temporades, una cartografia exacta en la que es contempli la distribució de l’insecte a la ciutat. Aquest mapa permetrà al consistori tenir molt més controlada la colònia de mosquits i avançar-se a la seva excessiva proliferació a determinades zones del territori amb inspeccions d’ofici i actuacions pal·liatives.
Des del passat 2 de juny i fins el proper 6 de novembre, la regidoria de Medi Ambient desplega tots els seus recursos per afrontar l’època d’activitat del mosquit. L’empresa Argelaga, amb el suport de l’Escola d’Oficis de Collserola, s’encarrega de la campanya gràcies a un conveni amb l’Ajuntament. Ho fa amb un coordinador, 4 tècnics i 8 informadors.
El regidor de Medi Ambient, Rafael Bellido, recorda que Cerdanyola, junt amb Sant Cugat, va ser la primera ciutat espanyola on es va advertir la presència del mosquit tigre l’any 2004. Bellido afirma que “cada cop sabem més coses d’ell” i aquesta coneixença li permet al consistori actuar amb més eficàcia. Cerdanyola és una ciutat capdavantera pel que fa al control d’aquesta plaga i és per això que l’Ajuntament editarà una memòria del 2008 que segurament serà d’una gran utilitat per a la resta de municipis que ara han d’afrontar de nou aquesta invasió.
S'ha localitzat 55 focus de mosquit en aquesta campanya
La campanya del mosquit s’estructura en quatre eixos: la informació i atenció al públic, la comunicació i sensibilització ambiental, el control i seguiment de les poblacions de mosquit i les intervencions preventives i pal·liatives. En l’apartat de comunicació i sensibilització, enguany s’han visitat 3.884 domicilis en els que s’han detectat 55 focus de l’insecte.
Jordi Beltran, tècnic de Medi Ambient del consistori, explica que la distribució d’aquests focus depèn de les tipologies de les construccions dels barris. Així, Serraperera és la zona on més focus s’han detectat, 20 concretament. Li segueix Bellaterra amb 8 focus, El Turonet amb altres 8, 6 a Cordelles, 5 a Montflorit i 8 més a altres punts del municipi.
Beltran destaca la feina feta pel que fa a prevenció ja que en aquestes mateixes inspeccions també s’han localitzat 672 llocs potencials d’esdevenir focus de mosquit tigre, sobretot a plats, gerros i galledes.
Més informació, més control
El tècnic de Medi Ambient constata que aquest any han disminuït, i força, les queixes ciutadanes. Aquest fet indica que la població coneix la problemàtica i, per tant, l’alarma ha disminuït.
Un cop la ciutadania és conscient de la situació i Medi Ambient coneix molt millor l’insecte i les seves formes d’actuació, l’Ajuntament es planteja de cara a properes campanyes continuar informant i prevenint la seva proliferació. En aquesta tasca serà d’una gran utilitat una cartografia detallada que reflecteixi aquells punts del municipi on hi és present.
Segons el regidor de Medi Ambient es tracta, en definitiva, de controlar i minorar la presència del mosquit tigre al territori ja que la seva extinció és del tot impossible.