L'alcalde de Cerdanyola no supera la qüestió de confiança i s'obre el camí d'una moció de censura
7 d'abril de 2017 a les 21:52L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha perdut avui la confiança del Ple de l'Ajuntament en una votació que obre ara un període d'un mes perquè l'oposició pugui bastir una majoria alternativa per presentar una moció de censura.
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans (C's), Partit Popular (PP) i Convergència i Unió (CiU) han votat en contra de la qüestió de confiança. Carles Escolà només ha comptat amb el suport del seu grup, Compromís per Cerdanyola (CompromísxC), i el d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). El regidor no adscrit i membre de Moviment d'Esquerres (MES) s'ha abstingut.
Moció de censura. Si o no?
L'alcalde de Cerdanyola remarca que aquesta votació deixa "la pilota en la teulada" de l'oposició i augura complicacions perquè puguin assolir una majoria alternativa per presentar una moció de censura en què "hauran de triar un candidat a l'alcaldia i posar-se d'acord en què faran". Carles Escolà avança que hi haurà "pedres en les sabates" perquè els grups que han votat No a la qüestió de confiança puguin assolir un consens que permeti la presentació d'una moció de censura: Cerdanyola Aparca, Parc Esportiu Municipal Guiera, Centre Direccional, Tanatori/Crematori, Referèndum per la independència o la pertinyença a l'AMI són temes que, segons Escolà, provocaran moltes dificultats d'acord entre els grups de l'oposició.
El portaveu socialista recollia el guant. Víctor Francos remarcava que el PSC es posa a treballar per construir aquesta alternativa de govern i li recordava a Escolà que des de la investidura com alcalde al juny de 2015 ha perdut el suport d'ERC, CiU i Mes, aquest últim vot fins i tot passant del recolzament la setmana passada en el Ple de pressupost a una abstenció en la sessió d'avui.
Sobre la possible moció de censura, ERC ha manifestat estar disposats a parlar en la seva assemblea d'aquesta possibilitat; C's està obert a una reflexió per assolir una majoria que superi la situació de paràlisi política a la ciutat; i el PP, manifesta que es posa en "marxa el rellotge de la democràcia" per aconseguir aquesta majoria alternativa en un termini d'un mes. Per a CiU, el futur resulta incert, però assegura que prioritzaran per igual Cerdanyola i el referèndum.
Escolà: "avui es vota canvi o tornar al passat"
Carles Escolà ha presentat la decisió de sotmetre's a una qüestió de confiança com una opció valenta que prioritza els interessos de ciutat per davant dels de partit i ha assegurat que no es vol deixar governar CompromísxC perquè és un govern del canvi que és incòmode, tot afirmant que s'han trobat amb moltes resistències des de juny de 2015. Per a l'alcalde de Cerdanyola, avui es votava al Ple "si volem que el canvi continuï a Cerdanyola o tornem al passat".
Entre els avenços del seu govern que ha defensat, Escolà ha esmentat una forma de governar "propera a la ciutadania", una fiscalitat progressiva gravant les grans empreses, l'impuls a la participació ciutadana en el Roser de Maig o el destí de ca n'Altimira, les millores socials al programa d'ajuts a les famílies i emergència social o estar "al costat de les lluites veïnals" dels antiantenes o el crematori.
L'alcalde ha acusat el PSC de fer una oposició destructiva des del minut zero del mandat perquè no entenen que una altra força governi Cerdanyola i als seus exsocis de govern d'ERC d'intentar bloquejar el govern des de dins, trencant ponts amb altres forces i "sabotejant l'acord per resoldre" un problema greu com el de l'empresa Cerdanyola Aparca.
PSC: "el problema és que han perdut quasi tots els seus suports"
El portaveu del PSC feia constar que les desqualificacions al debat només havien vingut del govern municipal i defensava el seu dret a ser crític amb l'alcalde i CompromísxC. Víctor Francos destaca que Escolà "va fer un govern, el va ampliar, el va perdre i després es culpa del PSC". El portaveu socialista insistia que el problema de l'alcalde no és el PSC, sinó que ha perdut la confiança dels grups que van donar suport a la seva investidura -tret d'ICV/EUiA i amb MES passant de suport a abstenció en una setmana- i remarcava que "alguna cosa haurà fet malament".
Víctor Francos apunta que CompromisxC no ha desencallat en dos anys cap projecte important de la ciutat de Cerdanyola i indica que el govern presidit per Escolà "no ha estat incòmode per a ningú", sinó que ha fet "alguns equilibris que algun dia caldrà explicar".
CompromísxC: "volem trencar un règim que ha reportat privilegis a uns pocs"
La portaveu del grup de govern, Contxi Haro, era encara més dura que Escolà, acusant Esquerra de "torpedinar" el govern des de dins deixant un panorama desolador a les àrees que van dirigir i amb una actitud de "cinisme amb aspiracions partidistes i fins i tot personals" d'un grup al que "ni l'interessa ni coneix la ciutat ja que només l'importa l'Ajuntament i el poder" i a un PSC que "s'ha oblidat de qualsevol valor de l'esquerra per por a deixar de ser hegemònics".
Haro indica que CompromisxC vol encetar nous camins per trencar un règim "que tan còmode ha estat i tants privilegis ha reportat a uns pocs".
ERC: "On és el canvi? No podem donar suport qui ens menysté"
Des d'ERC, la seva portaveu, Helena Solà, s'ha preguntat "què s'ha fet en dos anys? què es farà en els dos següents? On és el canvi?" i manifestava que el seu grup no podia donar suport a un alcalde que està "menystenint sistemàticament" la formació republicana des de l'inici de mandat, dins i fora del govern.
Solà ha insistit en la falta de diàleg i manca de transparència d'Escolà i CompromísxC i recordava que el detonant de la ruptura va ser la situació de Cerdanyola Aparca en què que ERC va portar, "sense fotògrafs", a Fiscalia l'informe de Secretaria Municipal que denunciava possibles delictes en la gestió de Cerdanyola Aparca als inicis d'aquesta empresa.
C's: "cal salvar el que queda de mandat"
Pau Ortolà, portaveu de C's, manifesta que és "democràticament sa" que s'obri un termini perquè tothom "pensi on es vol portar Cerdanyola" i veure si hi ha "una alternativa viable a la situació de paràlisi i de falta de consens actual". El portaveu de Ciutadans considera que s'ha de salvar el que queda de mandat i actuar amb responsabilitat, hi hagi o no moció de censura.
Ortolà comenta que el govern de CompromísxC està més preocupat per temes d'imatge i autopromoció que per impulsar un Pla estratègic per al futur de la ciutat o activar unes inversions reals.
PP: "es posa en marxa el rellotge de la democràcia"
Manuel Buenaño, portaveu del PP, insistia que, després de perdre la qüestió de confiança, la millor solució per a Escolà era la seva dimissió i manifestava que l'alcalde de Cerdanyola, amb aquesta votació, "ha posat en marxa el rellotge de la democràcia" obrint el termini per a la presentació d'una moció de censura on l'oposició té "la responsabilitat de trobar un govern nou", tot destacant que si no és així CompromísxC governarà la resta de mandat.
El portaveu popular destacava l'existència de molts temes que "continuen sense solucionar 22 messos després de la seva arribada a l'alcaldia", entre els que esmenta el PEM Guiera, Cerdanyola Aparca, els abocadors, la ZEM Riu Sec, el manteniment d l'espai públic o la neteja viària.
CiU: "calia només lideratge i capacitat de consens"
La llista del PP la incrementava CiU destacant com assignatures pendents altres temes com el tanatori/crematori, el contracte amb la Federació Catalana d'Handbol, el conveni de l'EMD de Bellaterra, les realcions amb la UAB, que no hi hagi cap municipalització o que no s'hagin fet pressupostos participatius. El portaveu, i actual membre del PDeCAT, Josep Grau, destacava que molts d'aquests temes estan judicialitzats.
Grau recordava que CiU va donar suporta la investidura d'Escolà i va entrar al govern amb Compromís i ERC fins que els van fer fora i assegurava que l'alcalde "ho tenia tot per assolir els objectius i ho ha perdut". Per al portaveu de CiU, el seu grup va treballar amb il·lusió en un projecte on calia només lideratge i capacitat de consens que ha fracassat.
En relació al futur, "incert", Grau destaca que CiU posarà per igual la prioritat en Cerdanyola i la celebració del referèndum per la independència.
ICV/EUiA: "fem una crida a un acord polític de consens"
L'únic grup que ha donat suport Escolà a més del seu ha estat el d'ICV/EUiA amb una crida a l'acord polític de tots els grups. La portaveu, Maria Reina, demana a CompromísxC que no "s'acomodi en la precarietat" i a la resta de grups, "compromisos i confiança mútua perquè avanci Cerdanyola". Reina indica que cal voluntat de consens per afrontar la crisi amb una acció conjunta.
La portaveu d'Iniciativa/Esquerra Unida posava l'accent en la necessitat de polítiques de canvi i manifestava que per això les seves propostes es fonamenten en un pla de rescat social, contra l'atur, de reforçament de polítiques públiques i amb un programa d'inversions ampli. Reina considera que un pressupost hauria de ser una eina per superar desigualtats i desequilibris entre barris.
Regidor no adscrit (MES): "ens neguem a donar per perdut el mandat"
Jordi Miró, regidor no adscrit, manifesta que MES es nega a donar per perdut el mandat i demana a totes les forces consistorials que "abandoni la clau partidista" i recuperar la de la ciutat retrobant consensos difícils, però necessaris sobre temes com el Pla estratègic de Cerdanyola o el nomenament d'una gerència professional de l'Ajuntament que sigui consensuada.
Miró destaca que 6 forces polítiques - de quatre grups municipals- van donar suport a la investidura d'Escolà amb voluntat de fer un canvi a la ciutat -"del que CompromisxC no té l'exclusiva"- i la majoria s'han perdut arribant una situació de "casella de sortida" però en pitjors condicions perquè s'han trencat ponts de diàleg.
Concentració de suport
Des de mitja hora abans de la celebració del plenari, es va realitzar una concentració de suport a l'alcalde de Cerdanyola i el govern de Compromís en la que han participat diputats com Eulàlia Regüant (CUP) i Joan Josep Nuet (Catalunya si que es pot) i alcaldes com José Maria Osuna (Ripollet) i Dolors Sabater (Badalona).
La diputada de la CUP Eulàlia Regüant considera que no té cap sentit aturar el govern del canvi de Cerdanyola" i critica especialment a ERC ja que manifesta que "s'hauria de plantejar què està fent i perquè ho està fent"-. El dirigent d'EUiA i diputat de CSQEP Joan Josep Nuet assegura que es "vol matar els Ajuntaments del canvi perquè són aire fresc i no es vol que floreixin" i manifesta que l'equip d'Escolà "s'està trencant la cara per la ciutat" i que són un "exemple de gent honrada" que s'ha de consolidar a d'altres llocs de Catalunya.
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, feia una crida a que "el partidisme no mati la política i la seva essència de treballar pel bé comú" i posa en valor els projectes transformadors i compromesos amb una nova forma de fer política que han impulsat grups com el de Compromís. El batlle de Ripollet, José Maria Osuna, destaca la necessitat de protegir els governs del canvi als municipis i les seves polítiques transformadores com "els pressupostos més socials de la història de Cerdanyola" que considera que ha presentat el govern de CompromísxC.