Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'alcalde més jove de Colòmbia explica a Cerdanyola com construir un país en pau
L'alcalde més jove de Colòmbia explica a Cerdanyola com construir un país en pau

L'alcalde més jove de Colòmbia explica a Cerdanyola com construir un país en pau

30 d'octubre de 2002 a les 0:00

Representants de l’agrupació local d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i d’entitats de la ciutat es reunien ahir amb l’alcalde més jove de Colòmbia, Herman Ocampo, de 23 anys, per compartir experiències de participació ciutadana als municipis. Ocampo visita aquests dies responsables polítics dels municipis de Sant Just, Castelldefels, Sant Cugat i Santa Coloma de Gramenet amb la intermediació de la Càtedra Unesco sobre Pau i Drets Humans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Ocampo és l’alcalde del municipi de Caramanta, a la regió d’Antioquia en un sector pròxim a Medellin i la ruta del cafè, una població amb 86 quilòmetres quadrats i 7.900 habitants. El jove batlle va accedir a l’alcaldia de Caramanta encapçalant una llista independent que tenia l’objectiu principal de trencar amb vicis clientelistes dels partits tradicionals i obrir l’administració local a la participació ciutadana.

Hermán Ocampo destaca que la candidatura Caramanta, Tierra de todos va voler inicialment sanejar econòmicament l’Ajuntament que tenia un deute que amenaçava la seva supervivència com municipi independent i reduir una plantilla que comptava amb molts favors polítics pagats en forma de lloc de treball.

Ocampo indica que, tot i la delicada, situació econòmica municipal calia invertir en necessitats vitals pel municipi i que per això s’ha articulat la creació d’una escola gestora de participació ciutadana i, especialment, una Assemblea Municipal Comunitària (AMC) que decideix el destí de les inversions i fins i tot controla partides pressupostàries.

L’alcalde de Caramanta destaca que al municipi hi ha presència tant de grups paramilitars com de les guerrilles de les FARC –que han amenaçat de mort tots els alcaldes independents de Colòmbia i entre ells Ocampo- i que això ha obligat a superar la desconfiança dels camperols demanat la seva col.laboració. Així, l’última sessió de l’AMC ha elaborat el Pla d’Inversions pel 2.003.

Hermán Ocampo manifesta l’objectiu de donar a conèixer la seva experiència per poder aconseguir la col.laboració internacional i assolir així nous i més grans recursos per invertir especialment en una millora de l’agricultura des d’un punt de vista sostenible. L’Ajuntament de Caramanta inaugurarà en pròxims dies la web municipal amb l’adreça www.caramanta.gov.co

Ocampo indica que aquesta col.laboració genera credibilitat davant els ciutadans de Caramanta i davant una comunitat internacional que ha de saber que a Colòmbia també hi ha un poble que treballa, vol la pau i vol fugir dels interessos marcats pels Estats Units.

Per la seva banda, el portaveu municipal d’ICV, Toni Morral, afirma que dóna goig donar suport a un projecte que té un sentit polític més enllà d’una actuació concreta i que és una experiència participativa que es pot traduir a la realitat de Cerdanyola i Catalunya. Segons Morral, cal traslladar la política a la proximitat i ara hi ha una distància gran entre governants i governats.