L'Alcalde reclama que la Policia Local no investigui les accions relacionades amb el referèndum
19 de setembre de 2017 a les 9:57L'Alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, indica que la Policia Local no és una policia judicial i per tant demana a la Fiscalia que deixi sense efectes la instrucció donada perquè actuïn davant les accions relacionades amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.
L’Alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha emès un escrit a la Fiscal Cap Provincial de Barcelona per a què procedeixi a deixar sense efecte la seva instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra i "que atribueix a les Policies Locals funcions de Policia Judicial que no els corresponen". Entre d’altres peticions, aquesta instrucció ordena a la Policia Local que elabori informes de les activitats preparatòries del referèndum i que adopti les mesures necessàries per evitar la seva celebració requisant urnes, sobres electorals,o altre material relacionat amb el referèndum.
L’Alcalde es basa en l’acord adoptat per la Comisión Nacional de Coordinación de la Policía Judicial en la reunió celebrada el 15 de juliol de 2015. L’acord determina que la Policia Judicial específica està integrada pel Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil i Policies Autonòmiques i que només les Policies Locals de grans municipis que hagin firmat el conveni de col·laboració entre el Ministeri de l’Interior i la Federación Española de Municipios y Provincias poden actuar com a Policia Judicial. Carles Escolà considera que la instrucció 1/2017 és irregular i sol·licita deixar-la sense efecte en el període més breu de temps possible.
L'Alcalde considera que "la Fiscalia s'ha extralimitat en les seves atribucions" amb aquesta instrucció excepcional, posant en una "posició compromesa" als propis agents de la policia local. De fet fons municipals indiquen que el motiu que s'hagi enviat la carta és "precisament per defensar els treballadors municipals en el seu conjunt", un compromís que "l'alcalde va assumir explícitament des del primer dia".