L'Altamira català s'exposa a Ca n'Oliver
17 de maig de 2012 a les 0:00La Roca dels Moros, situada a la localitat lleidatana del Cogul és el conjunt d’art rupestre més significatiu i emblemàtic de Catalunya, referència mundial considerat el primer santuari del país. L'exposició 'Un espai sagrat' mostra la importància d'aquest conjunt pictòric al Museu de Ca n'Oliver fins el dia 19 d'agost.
Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO des de 1998 com a part de l'art rupestre llevantí, les pintures del Cogul tenen representades 45 figures, entre les quals hi ha imatges humanes, diversos animals i també inscripcions de l'alfabet ibèric i llatí. La mostra consta de plafons amb fotos, inclou quatre audiovisuals i tres vitrines amb diferents objectes del final del Paleolític, del Neolític i del món iberoromà.
Des de la troballa de la Roca dels Moros, al 1908, s’han descobert més de vuit-cents conjunts d’art rupestre per les terres del Llevant peninsular, que inclou les comunitats autònomes d’Andalusia, Castella-La Manxa, Aragó, Múrcia, València i Catalunya.
Les pintures de la Roca del Moro són referència cultural internacional i una marca turística destacada. L'exposició s'adreça prioritàriament a públic familiar i escolar i per això, Anna Garrido, tècnica del Museo d'Arqueologia de Catalunya, remarca que tant el llenguatge com el grafisme de l'exposició Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul són didàctics i entenedors.
Les pintures de la Roca dels Moros del Cogul es van realitzar fa 7.000 anys en el pas de la societat caçadora/recol.lectora a l'agrícola/ramadera del Neolític i representen diverses escenes, però la més destacada representa una dança de la fertilitat.
Juntament amb les figures humanes hi ha diversos animals, hi ha diverses inscripcions posteriors d'època ibèrica i romana. Una d'elles és un exvot que demostra que la Roca dels Moros va mantenir durant molts anys la seva importancia com a espai espiritual. Anna Garrido indica que El Cogul és "el primer santuari de Catalunya".
L'exposició s'obre avui al Museu de Ca n'Oliver i es pdorà visitar fins el 19 d'agost. Els dijous a les 19 hores i dissabtes a les 12 hores es faran visites guiades, però també es realitzaran diferents activitats, molt especialment pensades per a públic familiar. Així, hi haurà un taller infantil d'art i arqueologia el diumenge 3 de juny i un taller per joves i adults d'experimentació de l'art prehistòric, el divendres 6 de juliol. Montserrat Montiel, regidora de Cultura, indica que també es realitzaran activitats als Casals d'estiu.Una altra de les activitats previstes, però encara amb data per determinar, serà la conferència Descobrir l'art rupestre que realitzarà Ramon Viñas, director científic de la mostra.
La Roca dels Moros és un gran bloc de pedra d’uns 10 m de llargada per 4 m d’alçada que descansa sobre el pendent del tossal de les Forques, on es mostra una petita concavitat d’uns 3 m de fondària que conserva les imatges pintades i els signes gravats. Actualment les pintures original no són accesibles al públic, ja que està en procés de finalització el projecte museugràfic al voltant d'aquestes pintures a El Cogul.