L'alumnat de Batxillerat presenta a la comunitat educativa els seus treballs de recerca
20 d'abril de 2018 a les 13:16Una selecció de 5 treballs de recerca, dels 25 preseleccionats dels 5 instituts públics de la ciutat es presentaven ahir davant la comunitat educativa, familiars, amics i companys i encara s’exposen avui al vestíbul de l’Ateneu.
El teatre de l'Ateneu acollia ahir l'acte central de la XV Mostra de Treballs de Recerca de Batxillerat realitzats per l'alumnat de 2n dels instituts d'Educació Secundària de Cerdanyola.
Els treballs presentats van ser: Creació d'un joc de taula, Temps fugit, de Raúl López i Pau Puertas, de l’institut Banús; Vale más un gesto que mil palabras, de Naiara Subirats i Mireia Ruiz, de l'institut Gorgs; Serveix d'alguna cosa fer un voluntariat?, de Sílvia Peribáñez, de l’institut Forat del Vent; Starling Engine Thermodynamics, de Maria Revuelta i Patrícia Tomás de l'institut Pere Calders i Anàlisi i Estudi sobre el Big Data, de Rubén Navas i Carla Vila, de l'institut Jaume Mimó. Els protagonistes van explicar el procés d'elaboració dels seus treballs i les conclusions a les que havien arribat després de mesos de feina.
Els autors dels 25 treballs, que omplien el teatre, acompanyats de professorat i famílies, van rebre de mans de les autoritats presents a l'acte un diploma acreditatiu i un abonament gratuït per la temporada estable del teatre Ateneu.
Adaptar-se als canvis
El director adjunt dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental, Fernando Garcia, va felicitar l’alumnat i el professorat pel seu esforç i dedicació en la realització dels treballs i a les famílies pel recolzament donat. García va comentar que amb la nova tecnologia, la capacitat de coneixement creix exponencialment cada dia, tot va canviant i l'aprenentage s'ha d'enfocar a aconseguir les capacitats essencials: saber llegir, escriure, escoltar i tenir competències bàsiques del coneixement humà, però sobretot, remarca, cal tenir una capacitat important per a la recerca d'informació i saber discernir el més rellevant i per això s'han d'aprofitar treballs com aquest.
Fernando García va afirmar que les expectatives laborals per als joves del futur seran molt diferents a les actuals, ja que s'espera que treballin en una mitjana de 6 professions diferents al llarg de la seva vida i en professions que encara no s'han inventat i per tant, s'han de formar en allò que els agradi però també s'han de saber adaptar a la realitat canviant formar-se en coses que no puguin fer les màquines i tenir capacitat d'innovació i de recerca i ser creatius.
Construir el futur col·lectiu
La regidora d'Educació, Elvi Vila, va reconèixer l'esforç de l'alumnat i també va felicitar el professorat i a les famíles. Va manifestar el compromís de govern de Cerdanyola amb l'educació encoratjant als estudiants perquè siguin "protagonistes de les seves vides igual que ho són dels seus treballs de recerca".
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va lloar el potencial de l'alumnat present i va reconèixer que són gent molt preparada, amb molts instruments per construir el futur. Escolà va destacar la importància de la comunitat educativa i el paper del professorat i va recordar que es posen molts recursos a l'abast de l'alumnat per aconseguir una bona formació ja que l'educació és un dels pilars fonamentals de la societat.
L'alcalde de la ciutat va afirmar que "no és cert que si t'esforces triomfis perquè, no vivim en un món just i perquè no tots sortim del mateix punt de partida, però hem de treballar per igualar-ho", per això va animar els estudiants a "treballar per construir el futur col·lectiu" i que s'afegeixin "a aquesta lluita que requereix de justícia social i de llibertat"
La Mostra dels treballs de recerca es pot visitar fins avui, al vestíbul de l’Ateneu.