'Lamarr (natura morta)' de Carles Batlle guanya el Premi Frederic Roda de Teatre
21 de juny de 2018 a les 12:18El dramaturg Carles Batlle ha estat proclamat guanyador del Premi Frederic Roda de Teatre 2018 per la seva obra “Lamarr: natura morta”. El premi, atorgat per la Diputació de Barcelona i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), duu el nom del bellaterrenc Frederic Roda, director teatral, crític teatral i promotor cultural.
El jurat del premi, format per 11 representants de teatres municipals de la província de Barcelona, ha destacat la qualitat narrativa de Lamarr (natura morta) apuntant el "gran interès pel seu ritme dramàtic" i per una posada en escena innovadora, amb contingut i argument d'interès universal ja que aporta informació sobre fets històrics que poden ser d'interès per al públic.
El seu autor, Carles Batlle, explica que l'obra està basada en la figura de Hedy Lamarr, actriu del Hollywood daurat i gran inventora - a qui es deuen avenços en tecnologies de la comunicació tan importants que han donat pas a sistemes com el Wifi- proposant una intriga amb fets versemblants però ficticis que permeten abordar temes actuals com la situació de la dona.
Carles Batlle és dramaturg, traductor, novel·lista i professor de Teoria i Literatura dramàtiques a l’Institut del Teatre i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Batlle és autor d’una quinzena d’obres publicades, la majoria traduïdes i estrenades fins a deu llengües diferents, i compta amb el Premi Born 2008 per Oblidar Barcelona i el Premi 14 d'abril 2009 per Zoom, entre d’altres.
Per primer cop han format part del jurat els representants d'11 espais escènics municipals, que han triat la proposta guanyadora a partir d’una selecció prèvia de les sis millors obres presentades, feta per l’ADB -entitat que ara presideix un dels fills de Roda, el també veí de Bellaterra, Ignasi Roda, qui destacava que els 6 finalistes d'aquesta edició mostraven un ampli ventall de gèneres teatrals diferents-.
En aquest sentit, Juanjo Puigcorbé, en una de les seves darreres actuacions com a diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona -ja que ha presentat la dimissió-, ha assegurat que l'objectiu és incentivar la participació d’autors joves i nous dramaturgs amb un jurat format pels teatres municipals , cosa que permet aconseguir "que el territori sigui productor d'autors, bon productor, i alhora prescriptor".
Els guardonats d’anteriors edicions han estat Lluïsa Cunillé per Boira l’any 2014, David Plana per Els encantats i Josep Maria Miró per La travessia l’any 2015.
Frederic Roda
Creat l’any 2014 per l’ADB, l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i el suport d’Òmnium Cultural, el premi ret homenatge a la memòria del bellaterrenc Frederic Roda i Pérez -no confondre amb el seu fill amb el mateix nom, Frederic, i també vinculat al món del teatre- una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana.
Roda, que va començar la seva activitat teatral dirigint autes sacramentals a Bellaterra, va ser cofundador de l’ADB (1950-1963), incorporant obres dels principals autors europeus - com William Shakespeare, Joan Brossa, Eugène Ionesco, Salvador Espriu, Joan Oliver o Anton Txékhov- fins que l'estrena de L'òpera de tres rals (1963), de Bertolt Brecht va ocasionar la suspensió governativa de l'entitat. Posteriorment, Frederic Roda va ser sotsdirector de l’Institut del Teatre (1970-1988), director, pedagog, dinamitzador cultural i crític teatral -a publicacions com Destino o La Vanguardia- i director de l’Institut d’Estudis Pirandelians. Altres capítols destacats de la trajectòria de Roda van ser com a vicepresident de Pax Christi, amb l'impuls de la Universitat de la Pau amb el premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel i Arcadi Oliveres o la creació dels premis Josep M. de Sagarra per a obres teatrals inèdites, Memorial Joan XXIII, Victor Xeix de Polemologia,entre d'altres.
Roda va aconseguir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la medalla d'or al mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona.