L'AMB presenta una app amb informació dels parcs metropolitans
30 de juny de 2015 a les 10:04El parc del Turonet de Cerdanyola és un dels 40 parcs metropolitans protagonistes de l'app Infoparcs que ha posat en marxa l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L'app, totalment gratuïta, ja està disponible a l'Apple Store (iOS) i al Play Store (Android).
Infoparcs contempla el llistat amb tots els parcs, punts d'interès com ara la vegetació sin¬gular i les activitats, entre d'altres informacions. A més, a través de l'app els usuaris poden proposar suggeriments i avisar en temps real d'incidències als tècnics de l'AMB.
Aquesta és una de les millores presentades per l'AMB a la seva campanya d'estiu en què destaquen els nous elements relacionats amb la millora de les platges metropolitanes. Així, es posa en marxa una nova senyalística del litoral que permetrà ordenar les existents i l'ampliació de la flota de vehicles de neteja de les platges. Aquest estiu 2015 s'incorporen tres nous camions compactadors, que inclouen un sensor de pesatge. La compactació dels residus permetrà recollir, en un mateix viatge, moltes més papereres abans d'anar a la planta de tractament, i el pesatge facilitarà el nombre de quilos de residus per zones i municipis.
Un altra novetat d'enguany és la creació de 320 noves places d'aparcabicicletes a la sorra. L'any passat es va realitzar una prova pilot a cada municipi del litoral metropolità i, tenint en compte l'èxit, aquest 2015 s'implanta de forma generalitzada i massiva a tot el litoral metropolità. En total, aquest estiu hi haurà 400 places disponibles per aparcar la bicicleta a peu de sorra.
En la mateixa línia, l'AMB també destaca la xarxa de vies ciclables, que arriba, aquest estiu 2015, als 1.497 kilòmetres. Per descobrir-los, l'AMB facilita la Nova Guia metropolitana de la bici 2015, que consta de dos plànols (àmbit Nord i àmbit Sud).
L'AMB presenta també com a novetat el Z-Card de les platges i dels parcs metropolitans, dos pràctics plànols plegables de butxaca. El primer, recull la localització i els serveis de cadascuna de les 40 platges metropolitanes, classificant-les entre platges esportives, naturals, urbanes i familiars. El segon, recull la informació bàsica, serveis i localització de cadascun dels 40 parcs metropolitans, incloent-hi també el del Turonet.
Parc del Turonet
La seva superfície ocupa part del turó de Ca n'Altimira o de les Fontetes (103 m), conegut popularment com el Turonet. És situat en un punt estratègic d'entrada a la ciutat, entre àrees urbanitzades i vies de circulació. L'AMB descriu el Turonet com un parc "obert on el paisatge es fa sempre present", amb un cinturó perimetral, on tenen lloc diferents activitats urbanes, que "envolta la zona central, una gran taca verda que s'enfila cap al turó". Un camí principal travessa el parc de nord a sud, des de la plaça de l'Estatut fins al polígon Canaletes. En el seu recorregut, senders alternatius porten als diferents àmbits del parc. La vegetació, de caràcter mediterrani, és força diferent en les dues zones del parc. A la part central, hi predominen els perennifolis (pins i alzines), que formen grupets irregulars; a la perimetral, els caducifolis hi componen diferents alineacions (pollancres, plàtans, falses acàcies, tells, etc.).
Els pins antics de les Fontetes expliquen l'origen boscà d'aquest indret com a part integrant del paisatge de Collserola. Posteriorment (probablement al segle XIX) part del turó va ser guanyat per al conreu de la vinya, que va persistir fins ben avançat el segle XX. El turó pertanyia als masos Ferreria, Beguda i Altimira i era punt de "frontera" entre propietats.
En poques dècades ha canviat totalment la fesomia del turó. A partir del començament del segle XX Cerdanyola prengué molta importància com a centre d'estiueig. El procés d'edificació del Turonet, amb característiques de ciutat jardí, es va iniciar als anys 20, des del cim cap als vessants nord i est, amb algunes cases d'estiuejants. Més endavant, el 1943, s'hi va construir la "Urbanización Ensanche de Sardañola". Amb l'aprovació del Pla Comarcal, el 1953, la construcció del Turonet va seguir creixent amb barraques i cases, molt precàries, dels primers emigrants arribats abans de l'onada massiva dels anys 60 i 70. Moltes d'aquestes cases, s'han anat reformant i avui presenten un aspecte més digne.
Davant del Parc, a les Fontetes, hi havia una gran pineda i un berenador al costat d'una font. Des de principis de segle, aquell paratge es va convertir en un dels llocs d'esbarjo més apreciats i freqüentats de Cerdanyola, punt de pas d'excursionistes i centre de diversos aplecs. Els diumenges a la tarda hi havia ball a càrrec d'alguna petita orquestra. Als anys 40 s'hi va fer el parc municipal de les Fontetes, que es va destruir 20 anys després per a fer-hi blocs de pisos. Avui, d'aquell deliciós indret, només en queda el nom i alguns dels antics pins (el mes de novembre de 2003 l'Ajuntament de Cerdanyola va declarar la pineda de les Fontetes arbreda d'interès local).
El 1968 es va aprovar el primer projecte de creació del polígon Canaletes, per a 30.000 persones, al vessant sud del turó. Es va aixecar un únic "edifici mostra" de 14 plantes, encara existent, al passeig d'Horta. També es preveia, on hi ha el Parc, l'edificació del polígon Altimira. Una forta oposició popular va aturar ambdós projectes. A finals dels anys 80, es va impulsar de nou la urbanització de Canaletes. El 1993 es va signar un conveni entre l'AMB, l'IMPSOL i l'Ajuntament per a construir-hi habitatges amb densitats i alçades molt més baixes de les previstes en el primer projecte. En els darrers anys, abans de l'existència del Parc, la zona va començar a tenir un caràcter lúdic i públic, amb usos diversos i poc definits (atraccions de fira, carpes de circ, concerts a l'aire lliure, etc.). La Mancomunitat de Municipis es va ocupar del projecte i de les obres de construcció del Turonet (1994-95), que va passar a formar part de la Xarxa de Parcs Metropolitans, i actualment té cura del seu manteniment.