Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'Ambibús aparca a Cerdanyola per explicar com millorar la qualitat de l'aire
L'Ambibús aparca a Cerdanyola per explicar com millorar la qualitat de l'aire

L'Ambibús aparca a Cerdanyola per explicar com millorar la qualitat de l'aire

28 d'octubre de 2008 a les 0:00

L’Ambibús, una unitat mòbil d’educació ambiental, mostrarà una exposició itinerant sobre la qualitat de l’aire a l’àrea metropolitana de Barcelona a la plaça de l’abat Oliba fins el 2 de novembre.

La mostra porta per títol Respirem benestar i convida a conèixer l’estat de salut de l’aire de la zona metropolitana de Barcelona i les mesures per millorar-ne la qualitat. Els seus responsables indiquen que l’objectiu de l’Ambibús és conscienciar els visitants  sobre l’impacte que té la qualitat de l’aire en la vida de les persones, alhora que introdueix elements de reflexió sobre la responsabilitat compartida que tots tenim d’una manera amena i divertida.
 
L’horari de visita de l’Ambibús és, de dilluns a diumenge, de 10.00 a 14.00h i de 16.00 a 20.00h. L’exposició estarà oberta a tothom i els centres educatius i els grups organitzats que ho desitgin poden concertar visites guiades. L’exposició consta d’11 plafons il.luminats amb explicacions sobre la situació de l’aire a l’àrea metropolitana, les mesures que impulsa la generalitat i les aportacions que pot fer la ciutadania. A més, la mostra compta amb dues maquetes i un ordinador per consultar dades sobre l’estat de l’aire.
 
Els impulsors de l’exposició recorden que, en estat de repòs, respirem entre 15 i 20 vegades per minut, cosa que suposa unes 25.000 vegades al dia. Cada any intercanviem amb l’entorn, per tant, més de 5 milions de litres d’aire (5.000 m3). Quan està contaminat aquest aire afecta a la salut de les persones. Així, segons un estudi recent realitzat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de Barcelona, a mesura que augmenten els nivells de contaminació també ho fan el nombre de consultes mèdiques per malalties cardiorespiratòries i els ingressos hospitalaris.
 
Contaminants: NO2 i PM10
 
A Barcelona i el seu àmbit metropolità s’han superat els límits establerts per a dos contaminants: El diòxid de nitrogen (NO2) i les partículas sòlides PM10.  El diòxid de nitrògen és un gas irritant, tòxic a altes concentracions, que intervé en la formació d’altres contaminants, com l’ozó troposfèric. Les principals fonts d’aquest gas són el transport i determinats processos industrials i energètics. Per la seva banda, les PM10 són partícules sòlides respirables que penetren a través de les vies respiratòries fins als pulmons i les principals fonts de contaminació són el transport rodat, sobretot els vehicles dièsel, i certes activitats industrials.
 
Davant d’aquesta situació, la Generalitat impulsa el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire als quaranta municipis de les comarques del Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Baix Llobregat. Cerdanyola es troba en la zona 2 de protecció del Pla.  Els experts en qualitat de l’aire i salut assenyalen que l’aplicació del Pla de millora de l’aire a la metròpoli de Barcelona permetrà disminuir el nombre de morts prematures (fins a 1.200 a l’any) i augmentarà l’esperança i la qualitat de vida de la ciutadania.
 
Mesures per millorar la qualitat de l'aire
 
Entre les mesures que impulsa el Pla hi ha el foment dels mitjans de transport menys contaminants com la bicicleta, el cotxe compartit o el transport públic col.lectiu; l’aplicació de tecnologies dper reduir les emissions contaminants en diversos sectors industrials com la instal·lació de nous sistemes de depuració, la renovació de tecnologies de fabricació, o l’adopció de dispositius per evitar l’emissió de pols; l’aplicació de mesures de reducció de les emissions contaminants en la construcció, rehabilitació i demolició d’edificis; o la reducció de la velocitat màxima dels vehicles a motor en les vies ràpides, entre d’altres.
 
Des de l’exposició Respirem benestar també es reclama la participació activa de la ciutadania per millorar la qualitat de l’aire amb mesures com la pràctica d’una mobilitat sostenible, la conducció més eficient o potenciant l’estalvi energètic a la llar amb bombetes i electrodomèstics eficients o fent un bon ús de la climatització.

Galeria d'imatges