L’ANC convida la ciutadania a signar la ILP d’habitatge i contra la pobresa energètica
8 d'abril de 2015 a les 12:58L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Cerdanyola per la Independència, participa en la recollida de signatures amb dues paradetes els dies 11 i 18 d’abril de 11 a 13 hores al mercat de Fontetes i al mercat de Serraperera respectivament. El col·lectiu remarca que vol un país més just i que entre els seus principis fundacionals hi ha la justícia social.
Cerdanyola per la Independència destaca que no només dona suport a la Iniciativa Legislativa Popular ILP d’habitatge i contra la pobresa energètica promoguda per diverses entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, sinó que "en participarà de forma activa". Així, l'entitat recollirà signatures de la ciutadania d'11 a 13 hores als mercats municipals els dissabtes 11 i 18 d'abril.
L'entitat indica que l’ANC és una entitat que persegueix l’objectiu de la Independència" no pas com a fi, sinó com a eina imprescindible per a fer un país més just, més lliure i més prosper", ja que la legislació actual "no protegeix els interessos de les persones, deixant-les indefenses davant dels Bancs i de les empreses de subministraments bàsics" com són la llum o el gas.
En aquest sentit, un comunicat de Cerdanyola per la Independència recorda que un dels principis fundacionals de l’ANC és la justícia social i que l'actual legislació en matèria d'habitatge i de pobresa energètica és "clarament injusta amb els més desafavorits". Així, des de l'ANC local lloen la iniciativa del Parlament de Catalunya "de posar fil a l’agulla per acabar amb la pobresa energètica" amb el decret llei aprovat a finals de 2014.
El col·lectiu lamenta que aquesta normativa hagi estat impugnada i suspesa pel Tribunal Constitucional "a instàncies del govern espanyol i deixant sense empara a milers de catalans". Així, Cerdanyola per la Independència denuncia "la persistència d’aquest estat que va en contra dels catalans sense fer cap distinció".
La ILP
La ILP proposa cinc mesures per fer front al sobre-endeutament, els desnonaments i els talls de subministraments bàsics:
- Mecanismes que atorguin una segona oportunitat per les persones sobre-endeutades i deutores de bona fè. Mitjançant dos procediments (un d’extrajudicial i un de judicial) es possibilita que les famílies puguin liquidar els seus deutes vinculats amb l’habitatge habitual per tal de poder començar de nou.
- Cap desnonament per a les famílies en execució hipotecària, establint l’obligació a les entitats financeres de concedir un lloguer forçós a les famílies en situació de vulnerabilitat.
- Lloguer social per famílies en règim de lloguer en risc de desnonament, amb una important distinció entre grans i petits tenedors d’habitatge. Quan el propietari de l’immoble sigui una entitat financera o un gran tenedor d’habitatge aquest haurà d’aturar el desnonament i oferir un lloguer social a la família. En canvi, quan aquest sigui un petit tenedor d’habitatge serà l’administració l’obligada de concedir ajudes perquè l’afectat pugui seguir a l’habitatge o assegurar un reallotjament adequat.
- Creació de parc públic de lloguer establint la obligatòria reconversió temporal dels pisos buits propietat d’entitats financeres i grans tenedors d’habitatge, per tal de poder reallotjar totes aquelles famílies que ja han estat desnonades.
- Accés garantit a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas a les llars vulnerables.
- Cap tall de llum, aigua o gas. S’establirà un protocol obligat de comunicació i intervenció prèvia dels serveis socials per tal d’aplicar els ajuts necessaris per a evitar el tall de subministrament, en cas que l’impagament sigui per manca de recursos econòmics de les famílies afectades.