Lancy Dodem presenta el llibre "Mi viaje al norte" on contrasta les realitats d'Orient i Occident
28 de maig de 2014 a les 14:05El portaveu de la Fundació Vicente Ferrer a Espanya explica al MAC que Europa és un miratge per als països més pobres ja que la vida és més dura del que sembla des de lluny.
“Europa és un miratge per als països pobres, la vida és més dura del que sembla des de lluny i es viu només per treballar”, aquesta va ser una de les conclusions que Lancy Dodem, portaveu de la Fundació Vicente Ferrer a Espanya, va fer ahir en el transcurs de la presentació del seu llibre 'Mi viaje al norte' (Plataforma editorial:2013) en el marc del programa Primavera Solidària.
En el llibre, l'autor narra les anècdotes i vicissituds del seu apassionant viatge: des de la immensa i àrida plana del Decan, on va néixer i van transcórrer els primers anys de la seva vida a l’empara de la Fundació Vicente Ferrer, fins a Barcelona, on treballa i ha creat la seva nova llar.
Lancy Dodem posa de manifest al seu relat el contrast entre dues realitats, Orient i Occident, i l'abisme que les separa. A través de la seva narració, l'autor ens anima a prendre les regnes de les nostres vides amb valentia. Dodem insisteix en transmetre que a la vida s’ha de buscar “la part positiva i tirar cap endavant, no quedar-se en el lloc on has caigut”.
El portaveu de la Fundació Vicente Ferrer indica que la idea d’escriure el llibre va sorgir l’any 2001 quan va fer el seu primer viatge a Espanya. Moltes persones d’aquí i de L’Índia li feien preguntes sobre les diferències entre les dues cultures i formes de vida i va voler contestar-les amb l’escriptura d’aquest relat.
Segons explica, el títol del llibre, Mi viaje al norte vol simbolitzar el trajecte que recorren moltes persones que surten dels seus països per buscar un futur millor a un país avançat. El relat parla de tres persones que han marcat la seva vida: Vicente Ferrer, el seu pare i la seva mare.
La influència de Vicente Ferrer en la seva vida és molt gran i de totes les coses que li va transmetre es queda amb tres qüestions que han guiat el seu trajecte vital: la providència, l’acció bona i el perdó.
Però Lancy Dodem també dedica una part important del llibre al seu pare de qui va aprendre “a no tenir por i dir sempre la veritat” i a la seva mare que li va ensenyar el que significa la humilitat.
Dodem reconeix que quan va morir el seu pare no va prendre la responsabilitat que li tocava com a cap de família, però gràcies a Anna Ferrer va obrir els ulls i va començar a treballar per la Fundació. Va venir a Espanya per primer cop i el primer que li va sobtar va ser veure que la gent no somreia i que hi havia drogues i prostitució. El paradís somiat del primer món no era com l’havia imaginat i és que, com remarca “Europa és un miratge per als països més pobres”.
Poc a poc es va instal·lar al país i va formar una família. Remarca que a la Fundació hi ha més de 2.700 persones que treballen amb el mateix esperit i la mateixa filosofia que Vicente Ferrer, encara que ell ja no hi sigui. A més destaca els més de 130.000 padrins que col·laboren amb la Fundació. Un dels projectes en els que treballa actualment és la preparació de viatges a L’índia per a l’alumnat de secundària dels instituts locals perquè puguin conèixer la realitat del país i coneguin els projectes de la Fundació. Van començar a Granada fa cinc anys i la valoració és molt positiva.