L'antropòleg Antonio Olea presenta el seu nou llibre 'Cerdanyola Rural'
20 d'abril de 2005 a les 0:00L’Espai Enric Granados acollia ahir al vespre la presentació del llibre Cerdanyola Rural, de l’antropòleg Antonio Olea. Publicat amb el número 2 de la col·lecció Quaderns de recerca de Cerdanyola del Vallès i editat per l’Ajuntament, recull un treball destinat a conèixer la Cerdanyola rural, en el període comprés entre 1930-1970.
La feina d’Olea, feta per encàrrec del Servei de Patrimoni municipal, és fruït de la investigació que l'antropòleg ha realitzat durant tres anys entrevistant molts veïns de la ciutat. Aquestes entrevistes, que suposen un valuós material que ha permès confegir el llibre, seran transcrites i publicades en el web municipal.
Entenent el passat per conèixer el present
La regidora de Cultura, Consol Pla, recordava en el seu parlament que fa just un any es presentaven els primers Quaderns amb el compromís d'editar un nou volum cada any, fet complert amb la presentació de l’estudi d’Olea. Pla va anunciar que el tercer volum serà la publicació del treball guardonat amb la beca Jaume Mimó 2004 i el quart presentarà un estudi sobre l’església vella de Sant Martí.
La regidora manifestava la voluntat del govern local per donar suport als treballs de recerca i investigació que permetin conèixer el passat per entendre millor el present.
El vicerector d’investigació de la UAB i veí de la ciutat, Josep Santaló, mostrava la seva satisfacció per participar a l’acte representant la universitat de “la ciutat”. Ho és de dret i de cor, assegurava Santaló, qui va destacar que cada cop hi ha més relació i col·laboració entre la universitat i l’Ajuntament.
El professor d’antropologia de la UAB i autor del pròleg, José Luis Molina, va manifestar la importància de treballs com el d’Antonio Olea perquè permeten que no es perdi un patrimoni col·lectiu. Molina destacava la feina ben feta, de manera rigorosa i contrastant les fonts, d'Olea.
A la recerca de les nostres arrels
L’antropòleg autor del llibre, Antonio Olea, va rebre l'encàrrec d'aquest estudi l'any 1999, en constatar vint anys després de la desaparició de l’agricultura a la ciutat com pràcticament no existeixen fonts escrites que la documentin. Al mateix temps, les persones que la van conèixer comencen a ser molt grans.
Olea explicava que el llibre s’estructura en tres parts, dedicades al món domèstic, l’agricultura i les festes populars. L’antropòleg recomana la lectura del llibre i altres estudis dedicats a la història de la ciutat constatant que darrerament els ciutadans nouvinguts volen conèixer la història de la ciutat. Aquests treballs també són molt importants perquè les noves generacions coneguin el passat del seu municipi i per la promoció de la cultura formant els ciutadans i ciutadanes.
L’alcalde de la ciutat, Antoni Morral, qualificava el llibre “d’importantíssima aportació a la ciutat”. Destacava la importància de conèixer les pròpies arrels, la pròpia història, perquè la ciutat ha canviat molt en poc temps.
L’alcalde manifesta el desig que l’estudi d’Olea no quedi en un calaix, oblidat, sinó que esdevingui objecte de lectura i de treball a les escoles i a les llars de la ciutat, perquè es tracta “d’una aportació molt important a la història de la ciutat i cal que la conegui tothom”. És una manera, per Morral, d’apujar l’autoestima col·lectiva.