L'Aplec de la Sardana combinarà tradició i autors novells
8 de març de 2011 a les 0:00
Un miler de sardanistes de Cerdanyola i d'arreu del país s'espera que participin el pròxim 13 de març a l'Aplec de la Sardana, una iniciativa que arriba ja a la 37ena. edició i que es realitzarà al matí a la plaça dels Horts i a la tarda, al costat, al pavelló d'esports de Can Xarau. La vigília, el dia 12, haurà estat el torn del concert de l'Aplec amb l'Orquestra Montgrins a l'Ateneu.
L'
Agrupació Sardanista de Cerdanyola tornarà a viure el seu dia gran a la ciutat a l'entorn del pavelló de Can Xarau amb ballades en sessió de matí i de tarda i combinant la música de compositors de la tradició sardanística de sempre amb els renovadors de l'actualitat.
Núria Pérez, una de les responsables de l'Agrupació Cultural Sardanista, indica que entre els autors de les sardanes que es ballaran a l'Aplec cerdanyolenc hi ha músics antics com
Vicenç Bou o
Ricard Vilarasau, però també compositors novells com
Marc Timon, guanyador per votació popular del premi Sardana de l'Any 2010 amb la peça
Please, don't stop the music.
Entre les prop de 30 sardanes que es ballaran durant l'aplec no es repetirà cap autor i es comptarà amb la interpretació de peces com L'Aplec de Sant Martí, L'Aplec de Cerdanyola, Records de Cerdanyola, Cantant l'amor, Mirambell o Lleida, ciutat pubilla, entre moltes altres.
El temps per ballar, per escoltar o senzillament per veure arribarà des de les 11 del matí del diumenge 13 de març, amb l'aturada pel dinar amb un servei de càtering que s'espera que serveixi un centenar de persones amb un preu de 15 euros el menú, i amb la represa per la tarda, en les ballades més multitudinàries, a partir de les 16.30 hores.
El format és el consolidat ja a l'Aplec, tot i que els organitzadors aturaran un moment la ballada matinal per retre homenatge a dos compositors recentment desapareguts, Miquel Tudela i Martirià Font, de qui s'interpretarà la sardana Amics de Lloret.
La música la posaran tres de les cobles més representatives i prestigioses del panorama sardanístic del país: Montgrins, Jovenívola de Sabadell i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Núria Pérez indica que la rellevància d'aquestes cobles atrau la participació de balladors d'arreu de Catalunya que s'acosten a participar en l'Aplec cerdanyolenc, el segon en el calendari català i el primer de l'any a la comarca del Vallès Occidental.
Entre les iniciatives a les quals es manté fidel l'Aplec de la Sardana es troba el concurs de colles improvisades en què es formen unes 10 rotllanes de 5 o 6 parelles per ballar una sardana d'exhibició que valora un jurat i premia als més destacats amb un petit obsequi.
Prèviament a la celebració de la ballada, el dissabte dia 12 l'orquestra Montgrins celebrarà el tradicional concert a l'Ateneu. Serà a les 22 hores i amb un repertori basat en bandes sonores i cançons catalanes. Les entrades (5 euros socis i 10 euros públic general) per al concert de l’Orquestra Montgrins per als no socis s'han posat a la venda a l'Ateneu.
D'altra banda, l'Agrupació manté el suport a la campanya per declarar la sardana Dansa Nacional de Catalunya, fet que consideren que s'aconseguirà aviat i esperen que suposi una empenta mediàtica per les activitats sardanístiques, seguint la petjada dels castellers.
En aquest sentit, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, agraeix el suport de l'Agrupació Cultural Sardanista a la defensa del patrimoni local ja que han dedicat la portada del llibret commemoratiu de l'Aplec de la Sardana al Museu de Ca n'Oliver, a l'igual que ho van fer anteriorment al Museu d'Art de Cerdanyola. Consol Pla indica que l'entitat ha tornat a demostrar la seva "sensibilitat en la defensa del patrimoni de la ciutat igual que lluita per aconseguir que la sardana sigui Dansa Nacional". Pla manifesta que tot és defensar "allò que és nostre".
Pel que fa a altres activitats organitzades per l'Agrupació Cultural Sardanista, destaca la celebració de cursets a l'Ateneu, els centres cívics de Banús, el Turonet i Serraparera i la residència de Canaletes. Núria Pérez comenta que els cursos per a adults i nocturns són els més seguits.
L'Aplec de la Sardana es celebrarà els dies 12 i 13 de març, amb el concert a l'Ateneu dissabte i les ballades en sessió de matí i tarda, diumenge. Les reserves del dinar amb servei de càtering es poden fer amb un ingrés al compte bancari d'Unnim al número 2107 0165 21 2062697905.
L'Agrupació Cultural sardanista fa un agraïment exprés als anunciants i col.laboradors que, en temps de crisi, mantenen el suport a les activitats tradicionals culturals.