Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'aposta per un projecte educatiu que combini activitats curriculars i no formal...
L'aposta per un projecte educatiu que combini activitats curriculars i no formals en una jornada a temps complet

L'aposta per un projecte educatiu que combini activitats curriculars i no formals en una jornada a temps complet

27 de març de 2017 a les 13:13

Superar el debat entre jornada intensiva i jornada partida amb una llarga pausa pel dinar per afrontar el debat sobre com fer una jornada a temps complet que integri aprenentages formals i no formals en un mateix projecte. Aquesta és la proposta que llençava la investigadora Elena Sintes en la segona Jornada El Temps Educatiu celebrada aquest dissabte a la Biblioteca Central de Cerdanyola.

Audios

27-03-2017 Elena Sintes Educació a temps complet

La proposta de temps complet planteja obrir els centres educatius fins a mitja tarda amb una pausa per dinar cap a les 12 del migdia i una oferta horària flexible que integri aprenentages formals i informals. La sociòloga i economista Elena Sintes, cap de Coneixement de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona, subratlla que el projecte educatiu ha d'incoporar un programa coherent en què l'oferta curricular vagi acompanyada d'altres activitats educatives en un treball conjunt amb l'entorn social que es pot fer dins o fora de l'escola i que ha d'aprofitar els avantatges de la societat de la informació.

La investigadora manifesta que el manteniment obert del centre fins a la tarda no significa que ni alumnes ni professors hagin d'estar fins el final d'aquesta jornada al centre de forma obligatòria. Així, cal introduir altres actors educatius en aquesta jornada per oferir activitats que poden anar des del lleure educatiu a la biblioteca tutoritzada passant per l'acompanyament de deures o altres activitats complementàries.

Esquema dels objectius de l'educació a Temps Complet (Elena Sintes) 

Esquema dels objectius de l'educació a Temps Complet (Elena Sintes)

Com a mostra de la superació del debat jornada partida/intensiva, Sintes indica que no hi ha cap evidència científica que indiqui que passar d'una a altra suposi millorar el rendiment o el resultat, sinó al contrari. La investigadora manifesta que tampoc s'adequa millor als ritmes biològics de l'infant o l'adolescent ja que els metges recomanen més descansos i, per contra, incrementa les dificultats de l'alumnat que ja té problemes per assolir els aprenentatges actuals.

El públic assistent a la jornada va plantejar la necessitat d'un finançament que permeti obtenir els recursos necessaris per aquest tipus de jornada educativa en uns temps de retallades. La investigadora remarca que l'estat o les comunitats autònomes han d'apostar per la jornada a temps complet de forma decidida per tirar-la endavant, com ha passat en altres països. Sintes fa una crida a la comunitat educativa a que sigui ambiciosa en les seves reivindicacions. Així, manifesta que no s'ha d'apostar per les beques-menjador, sinó pel menjador universal i passa el mateix amb la jornada reclamant recursos i integració d'activitats formals i no formals perquè l'educació és tota una.

La jornada comptava també amb l'explicació d'una experiència de temps complet de l'escola La Maquinista a càrrec de la seva directora, Anna Comas.

Adjuntem a la notícia dos dels treballs realitzats per Elena Sintes sobre l'educació a temps complet i publicats per la Fundació Jaume Bofill amb llicència Creative Commons. També són visibles al web de la pròpia fundació: http://www.fbofill.cat

Galeria d'imatges