Larrosa i Serracant aposten pel tren i les carreteres davant les autopistes
19 d'octubre de 2004 a les 0:00L'urbanista Manuel Larrosa i el coordinador de l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC), Maties Serracant, van realitzar ahir una aposta decidida pel transport ferroviari i una potent xarxa de carreteres secundàries com a principal alternativa al model de vialitat que planteja la construcció de connexions com el Túnel d'Horta o, especialment, el Quart Cinturó que podria incorporar-se als pròxims pressupostos de l'Estat en el seu tram Abrera-Terrassa. La xerrada-col.loqui es va celebrar a l'Ateneu, organitzada per Participació Activa i Social (PAS) sota el títol Mobilitat al Vallès.
Larrosa remarca que és fals que hi hagi un dèficit d'infrastructures viàries en relació a la xarxa d'autopistes i autovies ja que "entre les 44 regions europees de més de 3 milions d'habitants, Catalunya és la tercera en xarxa d'autopistes i en canvi està a la cua en ferrocarrils". Larrosa afirma que també és fals que les regions europees capdavanteres siguin les que tenen una xarxa d'autopistes més potent. "Una altra cosa és l'efecte distorsionador dels peatges", afegeix l'urbanista, ja que provoca col.lapses en la xarxa bàsica i també en la secundària.
"Aquí s'ha apostat per l'AVE i les autopistes" quan és millor l'opció dels trens de rodalies i la xarxa secundària de carreteres amb capacitat d'absorvir una alta quantitat de vehicles que descongestioni la xarxa bàsica, afirma Larrosa.
Larrosa i Serracant van presentar l'estudi sobre els principals problemes de mobilitat a la comarca, tot destacant que cal un model de qualitat que suposi un equilibri entre el sistema urbà, els espais lliures i el sistema d'infrastructures, amb una gestió integral i una superació de condició de "perifèria" de la segona corona metropolitana. Els ponents insisteixen que les xarxes viàries i ferroviàries s'han de fer al servei de les poblacions i que les connexions amb tren han de ser prioritàries sobre les de cotxe.
"Renfe és el sistema de transport més potent", afirma Larrosa qui destaca que "no s'ha de fer sortir el metro de Barcelona", sinó fer una bona xarxa ferroviària fora de la Ciutat Comtal ja que a la Regió Metropolitana hi ha 26 municipis sense estació de tren quan tenen una mitjana superior als 4.000 desplaçaments diaris fóra de la localitat. Segons Larrosa, "enllaçant aquests poblacions -com Ripollet o Palau, en el cas del Vallès Occidental- hi hauria una xarxa urbana més extensa i complexa".
En aquest sentit, l'urbanista aposta més pel tren que per l'autobús, perquè tot i que es positiu l'enllaç des de les estacions a, per exemple, els polígons industrials o urbanitzacions, suposa un problema a l'hora d'accedir al centre de les ciutats.