Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

L'art com a generador d'aprenentatges a les aules

L'art com a generador d'aprenentatges a les aules

5 de setembre de 2018 a les 12:10

El mestre especialista en Educació Artística: Visual i Plàstica, Dimas Fàbregas, va inaugurar ahir el curs escolar 2018-2019 al teatre de l'Ateneu amb una conferència per demostrar la importància del l'art en els aprenentatges escolars.

Audios

05-09-2018 Dimas Fàbregas 1

05-09-2018 Dimas Fàbregas 2

Què aporta l'art a les aules? Com es converteix en generador d'aprenentatges? Són dues preguntes que el mestre especialista en Educació Artística: Visual i Plàstica, Dimas Fàbregas, va respondre durant l'acte d'inauguració del curs escolar 2018-2019 al teatre de l'Ateneu.

Sota el títol "Aprendre l'Art", Fàbregas va posar l'accent  en la importància que té l'art a les escoles com ha pogut constatar després d'una dilatada trajectòria com a mestre i que va voler transmetre a la comunitat educativa utilitzant experiències pròpies viscudes amb el seu alumnat.

Per a l'especialista, l'art ens convida a observar, a mirar, a contemplar, a pensar, ens ajuda a millorar l'expressió oral i escrita, ens fa imaginar, ens fa escoltar als altres i a obrir-nos el pensament. Per això, insisteix, "cal educar la mirada".

Generador d'aprenentatges

Cal entendre l’educació artística com a generadora d’aprenentatges, perquè l’art ens parla de la vida i, per tant, els processos creatius poden afavorir un treball transversal que impliqui les diferents àrees: llengües, matemàtiques, medi, etc.

L'especialista en educació artística indica que és important afavorir les converses d'aula a partir de tants llenguatges artístics com sigui possible: pintura, escultura, música, dansa, fotografia, etc. que són disciplines perfectes per extreure aprenentatges.   Fàbregas indica que hi ha 3 camins per transmetre l'art: l'exploració sensorial i emocional, que ens obren un ampli ventall d'aprenentatges; la creació en sí mateixa i els processos de recerca que necessiten indagació i pensar col·lectivament.

Comunicar, fer i pensar, han de ser les potes de qualsevol procés d'aprenentatge. Dimas Fàbregas remarca que per desenvolpar les habilitats artístiques en l'alumnat s'han d'ensenyar la varietats de materials que hi ha per treballar i totes les tècniques existents. A més, s'han d'afavorir els contextos creatius, amb l'experimentació i amb la descoberta. L'aula ha de ser un lloc ple de materials, però també buit on tot estigui per fer i tot sigui possible.

També afegeix que per provocar la curiositat dels nens i nenes es pot utilitzar l'obra d'un artista, un objecte, una frase o una reflexió, perquè les manifestacions artístiques han de ser generadores de diàleg, d'experimentació i de coneixement.

Per a Dimas Fàbregas "l'art no és una cosa, sinó un camí" i, per això, va proposar al professorat recòrrer aquest camí juntament amb el seu alumnat per extreure'n molts aprenentatges.

A més, manifesta que en la seva visió d'innovació veu fonamental la implicació de l'alumnat com a agent actiu en la creació de coneixement, l’apoderament dels nens i nenes en el desenvolupament dels seus propis processos d'aprenentatge.

Galeria d'imatges